Uw ouder hertrouwt na overlijden

De ene ouder is overleden en de andere ouder gaat opnieuw trouwen.

Stiefoudergevaar

Als de ouder na het nieuwe huwelijk komt te overlijden, kan de nalatenschap naar de stiefouder gaan. Bepaalde goederen kunnen dan ‘uit zicht’ verdwijnen. Dit wordt ook wel het ‘stiefoudergevaar’ genoemd.

Uitoefenen wilsrechten

Om te voorkomen dat de kinderen uit het eerste huwelijk hierdoor worden benadeeld, kunnen zij van hun ouder eisen dat bepaalde goederen officieel worden overgedragen.

Vruchtgebruik

De kinderen zijn dan eigenaar van de goederen. De ouder heeft wel het recht om de goederen te blijven gebruiken. Dat wordt vruchtgebruik genoemd.

Verdeling

Komt de ouder te overlijden, dan ontvangen de kinderen de goederen. Bij de verdeling van de erfenis wordt rekening gehouden met de waarde van de goederen.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat