Breng schulden en bezittingen in kaart

Uw echtgenoot of ouder overlijdt en laat schulden achter. Een lastige situatie, want u wilt niet het risico lopen dat u hierop wordt aangesproken. Wellicht zijn er ook bezittingen waarmee de schulden kunnen worden vereffend. Onderzoek of de overledene meer schulden of juist meer bezittingen had.

Kies een advocaat

Neem contact op met een erfrecht advocaat. De afwikkeling van een erfenis kan ingewikkeld zijn. De advocaat kan u helpen bij het maken van de juiste keuze over wat u kunt doen met de nalatenschap. U kunt kiezen tussen zuiver of beneficiair aanvaarden, of het verwerpen van de erfenis.

Zuiver of beneficiair aanvaarden?

Als u de erfenis zuiver aanvaardt, dan erft u zowel de bezittingen als de schulden. Dit kan tot gevolg hebben dat u de schulden uit uw eigen vermogen moet betalen. Bij het beneficiair aanvaarden van de erfenis, accepteert u deze alleen als er sprake is van een positief saldo. U bent dan wel verplicht de schulden en bezittingen te vereffenen. Wanneer echter de schulden boven de bezittingen uitstijgen, hoeft u deze niet te betalen. Beneficiair aanvaarden moet worden verzocht aan de rechtbank. Uw advocaat kan u hierbij helpen.

Erfenis verwerpen

U kunt er ook voor kiezen de erfenis te weigeren. Dit is verstandig als u zeker weet dat de overledene meer schulden had dan bezittingen. U bent vanaf dat moment geen erfgenaam meer, en bent dus niet verantwoordelijk voor de schulden. Als gevolg treedt er plaatsvervulling op. Uw kinderen of andere erfgenamen nemen dan de erfenis van u over. Zij kunnen deze op hun beurt ook verwerpen of aanvaarden.

Verklaring van erfrecht

Laat u adviseren door een erfrecht advocaat, welke keuze voor u het beste is. Heeft u een keuze gemaakt? De notaris kan voor u een Verklaring van erfrecht opstellen. Hiermee kunt u aangeven wat u met de erfenis wilt: de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat