Voordelen van mediation

Als alle erfgenamen hiermee instemmen, is mediation een goede optie om de meningsverschillen op te lossen. Het grote voordeel is dat het veel sneller gaat dan een gerechtelijke procedure. Bovendien is mediation vertrouwelijk. Daarbij kan een mediator een oplossing aandragen waaraan u zelf nog niet had gedacht. En als er een oplossing wordt gevonden, gaan alle partijen in goed overleg uit elkaar.

Vind de juiste mediator

U kunt zelf een mediator zoeken waarvan u denkt dat die de meest geschikte is.Loopt er al een procedure bij de rechter? Ook dan kunt u mediation voorstellen om geschilpunten op te lossen. Alle erfgenamen moeten het eens zijn met de mediator die u aandraagt.

Hoe komt een oplossing tot stand?

Mediation is op vrijwillige basis en er wordt vertrouwelijk omgegaan met alles wat gezegd wordt tijdens de sessies. Dit wordt aan het begin van de mediation afgesproken in een mediationovereenkomst. Zo weten alle erfgenamen precies wat de spelregels zijn.

De vaststellingsovereenkomst

Wordt er een oplossing bereikt? Dan komt er een vaststellingsovereenkomst waaraan alle erfgenamen zich moeten houden. De mediator helpt u bij het vastleggen van alle afspraken. Zo weet u zeker dat alles goed wordt opgeschreven.

Welke mediator kan u helpen?

Het beste is om een mediator in te schakelen met verstand van erfrecht. U kunt via Juridisch.nl een geschikte mediator vinden. Wij adviseren om een mediator te kiezen die is aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland. Het MfN-register (voormalig NMI-register) is een door de markt en de rechtspraak erkend kwaliteitsregister voor mediators.

Kosten advocaat / mediator

U maakt met de advocaat/mediator een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat