Wat is een merk?

Met een merk onderscheidt u zich van uw concurrenten. Kijk bijvoorbeeld naar sportschoenen: alle grote aanbieders hebben een herkenbaar merkbeeld, een logo. Het logo roept direct de naam bij u op. Als u uw merk inschrijft bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, bent u de enige in de Benelux die dat merk mag gebruiken.

Wanneer kunt u uw merk registreren

Zodra u een goede naam voor uw product heeft bedacht, of een mooi logo heeft ontworpen, kunt u controleren of andere bedrijven niet toevallig dezelfde naam gebruiken. Is uw naam voldoende onderscheidend? Dan kunt u de naam officieel als merk registreren. Raadpleeg hiervoor het officiële merkenregister. Ga vooraf grondig na of het merk niet al in gebruik is. Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. Wordt uw inschrijving geweigerd, dan krijgt u uw geld niet terug.

Wanneer is er geen sprake van een merk?

Een merk gebruikt u om u te onderscheiden van de concurrentie. Een niet-onderscheidend merk als ‘Lenzenvloeistof’ is geen merk. Mocht uw inschrijving in het register worden geweigerd, dan krijgt u uw geld niet terug. Vraag daarom vooraf aan een advocaat wat uw kansen zijn. Een logo mag ook niet beschrijvend of misleidend zijn. Staat u in uw logo een schoen, dan kunt u dat niet gebruiken voor de verkoop van frisdrank. Daarnaast mag het teken geen vlag of wapen zijn en mag het niet in strijd zijn met de openbare orde.

Merken buiten de Benelux

Wilt u binnen afzienbare termijn buiten de Benelux te gaan opereren? Dan wilt u weten of het merk buiten de Benelux is geregistreerd. Hier kunt u op diverse manieren naar zoeken. Er zijn verscheidene databases: die van WIPO, EUIPO, TMview of de database van het land. Via TMview kunt u gratis zoeken naar informatie van officiële merkenbureaus, waaronder WIPO en EUIPO.

Uw merk online deponeren

Als u uw merk wilt registreren, en daarmee beschermen, dan kunt u het merk en het logo online deponeren. De handelsnaam van uw bedrijf kunt u meestal ook vastleggen. Dit doet u bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (www.boip.int). Een normaal depot kost 240 euro. Het duurt ongeveer drie maanden om uw merk te registreren. De inschrijving is voor een periode van tien jaar. U kunt de registratie daarna verlengen. Als uw merk beschermd is, kunnen anderen dit niet zomaar gebruiken. Ook op het logo heeft u het alleenrecht. Hierdoor straalt u vertrouwen uit naar uw mogelijke klanten.

Kosten advocaat

Met uw advocaat maakt u een heldere afspraak over de werkzaamheden en het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief of een vast bedrag. Tarieven zijn exclusief 21% btw. De afspraken worden door de advocaat vastgelegd in een duidelijke opdrachtbevestiging.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente of het handelsregister.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld een verklaring van een accountant of een deskundige.

Vind direct de juiste advocaat