Wat is een eenmanszaak

Een eenmanszaak heeft één eigenaar. Als u de eenmanszaak opricht, dan bent u de eigenaar. U bent daarmee ook verantwoordelijk voor het bedrijf. Het grootste voordeel van een eenmanszaak is dat u deze snel en makkelijk kunt starten. Ook heeft u recht op veel belastingvoordelen, veel meer dan bij een bv. Het grootste nadeel is dat u bij schulden deze ook van uw eigen vermogen moet betalen. Als uw onderneming failliet gaat, dan heeft dit ook gevolgen voor uw eigen geld, uw koophuis en eventueel ook het spaargeld van uw echtgenoot.

Zo richt u een eenmanszaak op

Het oprichten van een eenmanszaak gaat heel makkelijk. Het is ook de meest gekozen rechtsvorm. U meldt zich online aan bij de Kamer van Koophandel. Er wordt gevraagd of u bepaalde informatie alvast wilt invullen en u kiest zelf een datum waarop u langsgaat bij de Kamer van Koophandel om uw onderneming in te schrijven. Bij de inschrijving ontvangt u een KvK-nummer. Uw gegevens worden doorgestuurd naar de belastingdienst. Van de belastingdienst ontvangt u een BTW-nummer. Denk eraan om wel een ondernemingsplan te schrijven om de kansen en risico’s van uw bedrijf in kaart te brengen.

Kunnen er meerdere mensen werken in een eenmanszaak?

Een eenmanszaak betekent dat er één eigenaar is van het bedrijf. Dat bent u. U hoeft niet als enige in het bedrijf te werken. U kunt personeel aannemen. Personeel hebben betekent dat u loon moet betalen en dat er andere verplichtingen bij komen kijken. Bekijk daarom vooraf of het handig is om personeel aan te nemen of dat u de klus ook kunt uitbesteden aan een zzp’er. U loopt dan veel minder risico: naast het betalen voor de opdracht komen er weinig andere verplichtingen bij kijken.

De aansprakelijkheid bij een eenmanszaak

Het grootste nadeel bij een eenmanszaak is dat u risico loopt met uw privévermogen. U bent zelf aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Stel dat u een grote opdracht heeft uitbesteed en tegelijkertijd komt er te weinig geld binnen uit andere klussen. U kunt de opdrachtnemer niet betalen met het geld uit uw bedrijf. Dan zal u met uw eigen geld de opdrachtnemer moeten betalen. In het ergste geval, bij een faillissement, kunt u zelfs uw koophuis, alle spullen in het huis en uw auto kwijtraken. Vraag bij een advocaat na hoe u de aansprakelijkheid kunt beperken.

De belastingen bij een eenmanszaak

Over de gemaakte winst van de onderneming betaalt u inkomstenbelasting. Ook moet u omzetbelasting betalen. Er is een aantal regelingen voor kleine ondernemers waarop u recht kunt hebben. U moet minimaal 1225 uur per jaar werken in uw bedrijf om recht te hebben op de zelfstandigenaftrek.

Kosten advocaat

Met uw advocaat maakt u een heldere afspraak over de werkzaamheden en het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief of een vast bedrag. Tarieven zijn exclusief 21% btw. De afspraken worden door de advocaat vastgelegd in een duidelijke opdrachtbevestiging.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente of het handelsregister.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld een verklaring van een accountant of een deskundige.

Vind direct de juiste advocaat