Maak een profielschets van uw bedrijf</

Bij de verkoop van uw bedrijf is het belangrijk dat u een profielschets maakt van het bedrijf. Hoe staat uw bedrijf ervoor, wat zijn de cijfers, wat de positieve kanten van het bedrijf en waar valt nog winst te behalen? Heeft u bijvoorbeeld een groot klantenbestand? Dat is een sterk punt van het bedrijf. Schrijf ook op waarom u het bedrijf verkoopt en wat de bedrijfsactiviteiten zijn. U kunt het bedrijfsprofiel sturen aan geïnteresseerde partijen. Wilt een partij meer informatie hebben? Stel dan eerst een geheimhoudingsverklaring op.

Hoe berekent u de waarde van uw bedrijf?

De waarde van een bedrijf kan op diverse manieren worden bepaald, er zijn verschillende methodes om deze te berekenen. De waarde hoeft zeker niet de verkoopprijs te zijn. Over de verkoopprijs voert u onderhandelingen met de koper. Vraag u steeds af wat de koper voor plannen heeft en in welke situatie hij zit. Afhankelijk daarvan past u uw onderhandelingsmethode aan.

Wat verkoopt u?

De onderhandelingen over de verkoopprijs hangen ook af van wat u verkoopt. Heeft u een NV of BV, dan kunt u het hele bedrijf verkopen, maar ook slechts een onderdeel, bijvoorbeeld al uw klanten of het personeel. Verkoopt u uw hele bedrijf, dan gaat uw personeel meestal ook over naar het andere bedrijf. Bij een eenmanszaak kunt u enkel onderdelen verkopen.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de verkoop?

Bij de verkoop van uw bedrijf wilt u er een goede prijs uithalen. Belangrijk is dat u zich goed voorbereidt. Zorg ervoor dat u uw administratie goed bijhoudt. U heeft dan de juiste cijfers bij de hand als daarom gevraagd wordt. Zorg er ook voor dat uw personeel zelfstandig kan werken. Het bedrijf is dan niet afhankelijk van uw aanwezigheid. Dit maakt het voor een koper veel interessanter om uw bedrijf te kopen. Vraag voorafgaand aan de onderhandelingen advies aan een advocaat over de verkoop en de waarde van uw bedrijf.

Kosten advocaat

Met uw advocaat maakt u een heldere afspraak over de werkzaamheden en het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief of een vast bedrag. Tarieven zijn exclusief 21% btw. De afspraken worden door de advocaat vastgelegd in een duidelijke opdrachtbevestiging.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente of het handelsregister.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld een verklaring van een accountant of een deskundige.

Vind direct de juiste advocaat