Na een avond brainstormen heb je een goede handelsnaam bedacht voor jouw onderneming. Daarna heb je uitgezocht of de naam al gebruikt wordt door een ander bedrijf. Nu wil je ervoor zorgen dat een ander jouw handelsnaam niet gaat gebruiken, dus je gaat jouw handelsnaam beschermen. Neem voor advies over jouw situatie contact op met een advocaat; hij weet precies waar je aan moet denken.

Veelgestelde vragen

01
Wat is een handelsnaam en waarom is het belangrijk om deze te beschermen?

Een handelsnaam is de naam waaronder een bedrijf zaken doet en bekend staat bij het publiek. Het kan een belangrijk identificatiemiddel zijn voor een bedrijf en kan waarde hebben in termen van merkbekendheid en reputatie. Het beschermen van een handelsnaam is belangrijk om concurrenten te voorkomen die een vergelijkbare of identieke naam gebruiken, waardoor verwarring bij het publiek kan ontstaan of waardoor het imago en de reputatie van het bedrijf kunnen worden aangetast.

02
Hoe kan ik mijn handelsnaam beschermen?

Er zijn verschillende manieren om je handelsnaam te beschermen. Een belangrijke stap is om de handelsnaam te registreren bij het relevante handelsregister of merkenbureau in jouw rechtsgebied. Door registratie kun je juridische bescherming krijgen en het exclusieve recht verwerven om de handelsnaam te gebruiken. Het is ook raadzaam om een merkenonderzoek uit te voeren om er zeker van te zijn dat de gekozen handelsnaam geen inbreuk maakt op bestaande merkrechten van andere bedrijven.

03
Wat is het verschil tussen een handelsnaam en een merknaam?

Een handelsnaam en een merknaam hebben verschillende juridische betekenissen en toepassingen. Een handelsnaam is de naam waaronder een bedrijf zaken doet, terwijl een merknaam een specifiek woord, logo, slogan of een combinatie daarvan is dat wordt gebruikt om goederen of diensten van een bedrijf te onderscheiden van die van andere bedrijven. Terwijl een handelsnaam voornamelijk lokaal wordt beschermd, kan een merknaam nationale, regionale of zelfs internationale bescherming genieten, afhankelijk van de merkregistratie.

04
Wat zijn de gevolgen van inbreuk op mijn handelsnaam?

Inbreuk op een handelsnaam kan leiden tot verwarring bij het publiek en kan schadelijk zijn voor het imago en de reputatie van een bedrijf. Het kan ook leiden tot verlies van klanten en omzet. Als je ontdekt dat iemand anders een vergelijkbare of identieke handelsnaam gebruikt, kun je juridische stappen ondernemen, zoals het sturen van een cease-and-desist-brief, het starten van een rechtszaak wegens merkinbreuk of het zoeken naar alternatieve vormen van geschillenbeslechting, afhankelijk van de wetgeving in jouw rechtsgebied.

05
Moet ik mijn handelsnaam ook als merk registreren?

Het is raadzaam om je handelsnaam ook als merk te registreren, vooral als je van plan bent om uit te breiden naar andere rechtsgebieden of als je extra bescherming wilt tegen inbreuk. Een merkregistratie biedt bredere bescherming dan alleen een handelsnaamregistratie en kan je exclusieve rechten geven om de naam te gebruiken in verband met specifieke goederen of diensten. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen om de beste strategie te bepalen voor de bescherming van jouw handelsnaam.