Je bent getrouwd met een buitenlandse partner en je wil scheiden. Scheiden in Nederland kan alleen als jij of je partner in Nederland woont. Mogelijk is je partner al vertrokken naar het buitenland of is dit van plan. Hoe moet dat met de kinderen als een van je in een ander land gaat wonen? En hoe worden bijvoorbeeld de alimentatie en de verdeling van het vermogen geregeld?

Moeilijke beslissingen waarbij soms veel onzekerheid bestaat. In deze gevallen krijg je te maken met internationaal familierecht. Roep hiervoor altijd de hulp in van een gespecialiseerde advocaat. Op Juridisch.nl vind je advocaten die gespecialiseerd zijn in internationale scheidingen. Zij helpen je graag op weg.

Hoe werkt een internationale scheiding?

1. Vertel het je partner

Je wil definitief scheiden. Het is belangrijk dat je dit eerst aan je partner vertelt. Een moeilijk moment. Vertel duidelijk waarom je wil scheiden. Geef je partner de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Neem geen overhaaste beslissingen.

2. Kies een mediator advocaat

Probeer samen de scheiding te regelen bij een mediator die is gespecialiseerd in internationaal scheidingsrecht. Mediation heeft sterk de voorkeur, omdat je bij een vechtscheiding het risico loopt van ingewikkelde buitenlandse procedures.

Is mediation niet mogelijk in je situatie? Kies dan een gespecialiseerde advocaat die bij je past. Op Juridisch.nl vindt je altijd een geschikte advocaat bij je in de buurt.

3. Maak afspraken

Willen je en je partner de scheiding gezamenlijk regelen? Probeer zo snel mogelijk voorlopige afspraken met je partner te maken. Je advocaat of mediator helpt je bij het maken van definitieve afspraken met je ex-partner.

4. Vraag de scheiding aan

Zijn alle afspraken gemaakt? Dan verloopt de echtscheidingsprocedure schriftelijk en snel. De rechter beslist en spreekt de echtscheiding officieel uit.

5. Internationale scheidingsprocedure

Worden je en je partner het niet eens? Zodra je partner naar het buitenland is vertrokken, kan het ingewikkeld worden. Mogelijk moet er een procedure in het buitenland worden gevoerd of is het recht van een ander land op je situatie van toepassing. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk een internationaal familierecht advocaat inschakelt om je belangen en die van je kinderen veilig te stellen.

Wat kost een internationale scheiding?

Kosten advocaat

Je maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie. Eventueel zou je in aanmerking kunnen komen voor een toevoeging. Dit is een subsidie van de overheid voor advocaatkosten.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt je griffierechten. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als je in aanmerking komt voor subsidie. Het griffierecht is lager als je in aanmerking komt voor subsidie.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Hierbij kun je denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 – 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.

Je partner komt uit het buitenland

Komt je (ex-)partner uit het buitenland? Dan kun je vaak gewoon scheiden in Nederland. Als je samen in Nederland woont of allebei een Nederlands paspoort hebt, is dit meestal geen probleem. Ook als het huwelijk is gesloten in het buitenland, kan vaak het huwelijk worden ontbonden als één van de partners in Nederland woont.

Je partner wil vertrekken naar het buitenland

Bent je niet langer samen met je partner, en wil hij/zij vertrekken naar het buitenland? Probeer dan alsnog zo snel mogelijk samen afspraken te maken. Als de Nederlandse rechter bevoegd is om in je situatie een scheiding uit te spreken, kies dan een advocaat om het te regelen. Als je partner in het buitenland is, is het moeilijker om de scheiding te regelen.

Je partner is al vertrokken naar het buitenland

Probeer dan in contact te komen met je (ex-)partner. Probeer samen afspraken te maken of doe dit via een advocaat-mediator. Op die manier kun je de scheiding toch netjes afwikkelen. Lukt dit niet, dan kun je zonder je partner een scheiding aanvragen. Je advocaat informeert je over de mogelijkheden en de procedure om in Nederland te scheiden.

Alimentatie bij internationale scheiding

Het innen van alimentatie is extra moeilijk als je betalingsplichtige ex-partner in het buitenland woont. Ook wanneer de Nederlandse rechter heeft uitgesproken dat je recht op alimentatie hebt, kan het moeilijk uit te voeren zijn in het buitenland. Soms is daar eerst een gerechtelijke procedure voor nodig. Daarna zijn er invorderingsmaatregelen mogelijk. Om de problemen bij het innen van alimentatie in het buitenland aan te pakken, zijn er internationaal afspraken gemaakt.

Kinderen en internationale scheiding

Een internationale scheiding is juridisch gezien al lastig genoeg. Heb je samen kinderen? Dan wordt het nog ingewikkelder en komen er natuurlijk ook emoties bij kijken. De kinderen hebben recht op omgang met zowel hun vader als hun moeder. Vertrekt een van je naar het buitenland? Dan mogen de kinderen niet zonder toestemming van de andere partner worden meegenomen. Gebeurt dat wel, dan is er officieel sprake van kinderontvoering.

Kies een gespecialiseerde advocaat

Zodra je een internationaal huwelijk wil beëindigen, kun je te maken krijgen met Internationaal recht. En dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Afhankelijk van de situatie, wordt er verschillend recht toegepast en zijn er verschillende procedures die gevolgd moeten worden. Kies daarom altijd voor een advocaat die in internationaal familierecht gespecialiseerd is. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld wordt.

Veelgestelde vragen

01
Moet ik mijn internationale scheiding laten erkennen in andere landen?

Ja, het is vaak nodig om de internationale scheiding te laten erkennen in de landen waar je eigendommen hebt of waar je in de toekomst wilt wonen. De erkenning van de scheiding kan per land verschillen, dus het is belangrijk om hierover informatie in te winnen.

02
Welk recht is van toepassing op mijn internationale scheiding?

Het recht dat van toepassing is op een internationale scheiding hangt af van verschillende factoren, zoals de nationaliteit van de echtgenoten, de plaats van het huwelijk, en het land waarin ze momenteel wonen. Het kan complex zijn om het juiste recht te bepalen, en het is raadzaam om juridisch advies in te winnen.

03
Wat is een internationale scheiding en hoe verschilt deze van een nationale scheiding?

Een internationale scheiding vindt plaats wanneer een echtpaar uit verschillende landen of met verschillende nationaliteiten besluit om hun huwelijk te beëindigen. Dit kan complicaties met zich meebrengen, zoals het kiezen van de bevoegde rechtbank, het toepassen van verschillende wetten en de erkenning van de scheiding in andere landen.