
Letselschade advocaat
Op Juridisch.nl vindt u het perfecte overzicht van advocaten die gespecialiseerd zijn in letselschade. Er is er altijd wel een bij u in de buurt. Gratis intake.
U heeft letselschade en wilt hiervoor een vergoeding. De eerste stap is uitzoeken wat er onder letselschade valt. Dit is alle schade die is ontstaan als direct gevolg van een ongeval. Vervolgens is de vraag wie uw letselschade gaat betalen. De schadevergoeding kan uit 4 bronnen komen.
De eerste mogelijkheid is de eigen verzekering. Er zijn verschillende verzekeringen waar u mogelijk een schadeclaim kunt indienen. Zoals de autoverzekering, reisverzekering en kostbaarhedenverzekering. Voor de auto of motor bestaan er de ongevallen-inzittenden-verzekering: (OIV) en de schadeverzekering inzittenden (SVI). De OIV dekt vaak een vast bedrag dat in de polis staat. De SVI vergoedt de werkelijk geleden schade. Informeer bij uw verzekeraar welke schade precies wordt gedekt.
De tweede mogelijkheid voor vergoeding van letselschade zijn de sociale voorzieningen en sociale verzekeringen.
De Wmo richt zich erop om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten leven. Een aanvraag is mogelijk voor aanpassingen in de woning, voorzieningen voor vervoer, rolstoel en hulp in de huishouding. Een aanvraag moet bij de gemeente worden ingediend.
De AWBZ geeft ondersteuning bij zorg, handicap, langdurige ziekte en ouderdom. Als het gaat om ondersteuning voor een periode langer dan drie maanden, dan komt u in aanmerking voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met het pgb kiest u zelf uw hulpverlener en ook de momenten waarop u gebruik maakt van de hulpverlener.
Ook zijn er in Nederland een aantal sociale verzekeringen, waaronder de Ziektewet (ZW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Deze verzekeringen dekken het risico van arbeidsongeschiktheid en zorgen voor inkomen.
Als u als werknemer door een ongeval arbeidsongeschikt raakt, dan heeft u meestal recht op doorbetaling van minimaal 70% van het loon voor een periode van 2 jaar. Veel werkgevers betalen zelfs meer dan 70%. Heeft u als werknemer geen recht op doorbetaling van het loon van uw werkgever, dan krijgt u een uitkering op grond van de Ziektewet. De Ziektewet betaalt 70% van het inkomen in de eerste twee jaar van de arbeidsongeschiktheid. De Ziektewetuitkering is gebonden aan een maximum.
Bent u langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt, dan krijgt u mogelijk een WIA-uitkering. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. De WIA bestaat uit 2 soorten uitkeringen: de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). U krijgt WGA als u nog gedeeltelijk werken. Kunt u niet of nauwelijks meer werken? Dan ontvangt u een IVA-uitkering.
Als u als zelfstandige werkt, dan heeft u geen recht op een wettelijke voorziening. U moet zelf zorgen voor een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Als de schade niet wordt betaald door uw eigen verzekering of de sociale voorzieningen of sociale verzekeringen, dan moet de schade worden betaald door de partij die aansprakelijk is. Meestal is de dader verzekerd en kunt u bij de verzekeraar van de dader terecht voor uw schade.
Bij verkeersongevallen waarbij een auto of motor betrokken is, kunt u uw claim meestal rechtstreeks indienen bij de WAM-verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval. WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. In deze wet is ook geregeld dat het slachtoffer zich direct kan wenden tot de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Wel zo praktisch, bijvoorbeeld als de dader de schade weigert te melden bij zijn/haar WAM-verzekeraar.
Als u iemand aansprakelijk wilt stellen voor letselschade ontstaan door een verkeersongeval, dan moet diegene een fout hebben gemaakt in het verkeer. Denk daarbij aan het niet verlenen van voorrang of door rood rijden waardoor het ongeluk ontstond. Als uw gedrag heeft bijgedragen aan het letsel, bijvoorbeeld omdat u geen helm droeg, dan kan de aansprakelijkheid worden verdeeld.
De vierde mogelijkheid voor vergoeding van letselschade is een schadefonds aanschrijven. Deze mogelijkheid komt in beeld, als er geen andere optie is om de schade te verhalen. Voorbeelden van fondsen zijn het Schadefonds Geweldsmisdrijven (bij misdrijven) en het Waarborgfonds Motorverkeer (als de dader (auto/motor) onverzekerd is).