Letselschade

Het letselschaderecht gaat over het recht dat je hebt op een vergoeding voor de schade die je hebt opgelopen door de schuld van een ander, bijvoorbeeld als je gewond bent geraakt of iemand hebt verloren.

Letselschade artikelen

Meer artikelen over Letselschade

De verschillende soorten letselschade

Letselschade kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Ook kan het gaan om gevolgschade: door het ongeluk kan je je werk niet meer uitvoeren en daarom loop je veel inkomsten mis. Voor alle schade die je oploopt wil je een schadevergoeding ontvangen. Er zijn veel mogelijke oorzaken van letselschade. Een verkeersongeluk is een van de bekendste. Andere oorzaken zijn een bedrijfsongeval, beroepsziekte, geweldsmisdrijf, letsel dat is opgelopen tijdens het sporten, een medische fout of schade door overlijden van een dierbare.

Letselschade door een verkeersongeval

Vanwege een verkeersongeval heb je letselschade opgelopen. Een verkeersongeval ziet niet alleen op de situatie waarin je een auto-ongeluk had. Het kan ook gaan om een motorongeluk of een scooterongeluk. Of je bent op de fiets of als voetganger aangereden. Bij het verkeersongeval heb je letsel opgelopen. Het letsel moet aanzienlijk zijn: enkel een schaafwond is dat niet. Je wilt een schadevergoeding claimen. Er wordt dan eerst gekeken wie er aansprakelijk is en vervolgens welke schade je vergoed krijgt. In sommige gevallen kun je niet de maximale schadevergoeding krijgen. Er wordt namelijk ook gekeken naar je eigen gedrag. Misschien reed je te hard, had je geen rijbewijs of je droeg geen gordel. Als er sprake is van eigen schuld, kan je geen maximale schadevergoeding krijgen: een deel van de kosten betaal je zelf.

Letselschade door een bedrijfsongeval

Letselschade door een bedrijfsongeval ontstaat door een ongeval door of tijdens het werk. Dit kan op diverse plekken gebeuren: in een bedrijf, op een bouwlocatie, op een andere locatie, in een instelling en bij het werken aan de weg. Daarnaast kan letselschade ook ontstaan bij het rijden van of naar het werk of als een auto van de zaak wordt gebruikt. De werkgever is in veel gevallen aansprakelijk voor deze letselschade. De werkgever moet bewijzen dat dit niet zo is. Je stelt je werkgever aansprakelijk omdat je anders alle kosten zelf moet betalen. Je werkgever is verzekerd voor deze kosten.

Letselschade door een beroepsziekte

Letselschade door een beroepsziekte kan ontstaan omdat je te lang overbelast bent en daardoor een burn-out hebt opgelopen. Of je hebt RSI ontwikkeld. Een beroepsziekte is het directe gevolg van je werk of de werkomstandigheden. Dit houdt in dat je dit letsel niet had opgelopen als je niet gewerkt had. Ook moet het gaan om een situatie die langere tijd heeft geduurd. Bijvoorbeeld als je jarenlang met bepaalde stoffen hebt gewerkt waardoor je ziek bent geworden. Letselschade door een beroepsziekte kan betekenen dat je aangepast werk gaat uitvoeren, of minder uren op een dag werkt. Maar het kan ook betekenen dat je helemaal niet meer kunt werken, wat een ingrijpend gevolg is!

Welke letselschadevergoedingen zijn er?

Het is niet makkelijk om de hoogte van de letselschadevergoeding te berekenen. Vaak wordt er gekeken naar eerdere rechtszaken. Maar iedere situatie is anders, dus iedere berekening is ook anders. Als de andere partij helemaal aansprakelijk is dan hoor je helemaal geen kosten te maken. Je ontvangt dan de letselschadevergoeding voor de materiële en immateriële schade. De materiële schade gaat bijvoorbeeld om ziekenhuiskosten, de kosten voor aanpassingen in je huis, reiskosten, maar ook het verlies van inkomen. Het verlies van inkomen kan heel hoog oplopen. Er wordt naast loon ook gekeken naar pensioenschade en gemiste promoties. De immateriële schade gaat over het verdriet en het leed dat je hebt als gevolg van het letsel.

Waarom een letselschade advocaat inschakelen?

Een letselschade advocaat kent de regels en heeft ervaring met het claimen van schadevergoeding. Direct na een ongeval ben je met hele andere dingen bezig dan met het claimen van schadevergoeding. Je wilt herstellen, zowel lichamelijk als geestelijk. Een letselschade advocaat kan je het beste zo snel mogelijk na een ongeval benaderen. Hij weet waar je recht op hebt en welke stappen je moet nemen. Hij kan je adviseren over wat je wel of niet moet doen. Als je gewond bent geraakt, merk je vaak niet direct de financiële gevolgen. Dit komt later pas: je moet regelmatig naar de arts, je hebt een hulp in huis en kunt bepaalde activiteiten niet meer uitvoeren. Of je krijgt minder inkomen, bijvoorbeeld 70% omdat je niet kunt werken. Win daarom direct advies in bij een letselschade advocaat. Via Juridisch.nl vind je direct de juiste advocaat.

Juridische hulp bij jouw probleem

Bel ons voor een gratis intakegesprek

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat!
Bel direct: 085 109 4101
Bel ons voor een vrijblijvend consult over jouw letselschade