Voordelen van mediation

Als beide partijen instemmen, is mediation een goede optie om de meningsverschillen op te lossen. Het grote voordeel is dat het veel sneller gaat dan een gerechtelijke procedure. Bovendien is mediation vertrouwelijk. Daarbij kan een mediator een oplossing aandragen waaraan u zelf nog niet had gedacht. En als er een oplossing wordt gevonden, gaan u en de tegenpartij in goed overleg uit elkaar.

Vind de juiste letselschade-mediator

U kunt zelf een mediator zoeken waarvan u denkt dat die het meest geschikt is. Loopt er al een procedure bij de rechter? Ook dan kunt u mediation voorstellen om geschilpunten op te lossen. Voorwaarde is wel dat de tegenpartij het eens moet zijn met de mediator die u aandraagt. Op Juridisch.nl vindt u een mediator die gespecialiseerd is in letselschade.

Hoe komt een oplossing tot stand?

Mediation is op vrijwillige basis en er wordt vertrouwelijk omgegaan met alles wat gezegd wordt tijdens de sessies. Dit wordt aan het begin van de mediation afgesproken in een mediation-overeenkomst. Zo weten beide partijen precies wat de spelregels zijn. Om een oplossing dichterbij te brengen, kan afgesproken worden dat er nog een onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld door een arts, arbeidsdeskundige of rekenkundige. Als beide partijen de uitkomsten van de deskundige accepteren kan dit een hoop discussie schelen.

De vaststellingsovereenkomst

Wordt er een oplossing bereikt? Dan komt er een overeenkomst waaraan beide partijen zich moeten houden. De mediator helpt u bij het vastleggen van alle afspraken. Zo weet u zeker dat alles goed wordt opgeschreven.

Welke mediator kan u helpen?

Het beste is om een mediator in te schakelen met verstand van letselschade. U kunt via Juridisch.nl een geschikte mediator vinden. Wij adviseren om een mediator te kiezen die is aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland (MFN). Het MfN-register (voormalig NMI-register) is een door de markt en de Rechtspraak erkend kwaliteitsregister voor mediators.

Kosten advocaat / mediator

U maakt met de advocaat/mediator een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat