Kies een advocaat of een mediator

U kiest een advocaat of een mediator om de scheiding en/of de alimentatie te regelen. Hij/zij informeert u over alle papieren die nodig zijn om de scheiding en/of de alimentatie aan te vragen.

Overleg met uw partner

U wilt alimentatie krijgen. Voor uzelf (partneralimentatie) of voor de kosten van de kinderen (kinderalimentatie). Het is belangrijk dat u dit eerst met uw partner overlegt. Geef uw partner de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Neem geen overhaaste beslissingen.

Maak zelf een online alimentatieberekening

Op www.scheidingsinformatie.nl/alimentatie/extra/online-alimentatie-berekenen vindt u een een handige rekentool. Hiermee krijgt u een schatting van de alimentatie.

Laat een officiële alimentatieberekening maken

Bespreek de alimentatie met uw advocaat of de mediator die u samen heeft gekozen. De alimentatie wordt berekend op grond van een officiële alimentatieberekening. Maar, u kunt altijd van de uitkomst van de berekening afwijken. Het belangrijkste is dat u en uw partner tevreden zijn over de hoogte van de alimentatie. Laat de berekening maken door een advocaat of mediator die is gespecialiseerd in alimentatie.

Leg de afspraken vast in een overeenkomst

Zijn alle afspraken gemaakt? Dan wordt de partneralimentatie vastgelegd in een overeenkomst, ook wel convenant genoemd. De kinderalimentatie wordt vastgelegd in een ouderschapsplan. Lukt het niet om het beiden eens te worden? Dan gaat uw advocaat naar de rechter die de alimentatie vast zal stellen.

Afwikkeling

Bent u het alletwee eens met de uitspraak van de rechter? Dan hoeft u verder niets te doen. Het alimentatiebedrag moet worden betaald. Bent u het niet eens met de uitspraak? Dan kunt u in hoger beroep.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat