Een veelgestelde vraag bij scheiding of beëindiging van een relatie is: hoe lang moet ik alimentatie betalen of ontvangen? De duur van alimentatie hangt af van het soort alimentatie, de omstandigheden én de wettelijke regels. In deze blog zetten we de belangrijkste punten overzichtelijk voor je op een rij.
Duur van partneralimentatie
Sinds de wetswijziging van 2020 geldt in Nederland als uitgangspunt: partneralimentatie duurt maximaal 5 jaar. Er zijn echter uitzonderingen waardoor de termijn langer kan zijn. De hoofdregels:
- Was je huwelijk korter dan 10 jaar? Dan duurt de alimentatie maximaal de helft van het aantal huwelijksjaren.
- Was je huwelijk langer dan 15 jaar én ben je binnen 10 jaar AOW-gerechtigd? Dan kan de alimentatie doorlopen tot de AOW-leeftijd.
- Hebben jullie kinderen die jonger zijn dan 12? Dan loopt de alimentatie door tot het jongste kind 12 is.
Twijfel je hoe lang jouw alimentatieplicht duurt? Neem contact met ons op en laat je situatie beoordelen door een van onze familierechtadvocaten.
Duur van kinderalimentatie
De verplichting tot kinderalimentatie loopt in principe door tot het kind 21 jaar is. De exacte duur is afhankelijk van:
- Of het kind financieel zelfstandig is;
- Of het kind studeert of nog afhankelijk is van ouders;
- Eventuele afspraken in het ouderschapsplan.
Na het 18e levensjaar spreken we van een ‘voortgezette onderhoudsplicht’. Je betaalt dan alleen als het kind nog niet in eigen levensonderhoud kan voorzien.
Eerder stoppen of verlengen?
In sommige situaties kan partneralimentatie eerder stoppen:
- De ontvanger gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan;
- De betaler of ontvanger overlijdt;
- Er is sprake van gewijzigde financiële omstandigheden waardoor herberekening nodig is.
Verlenging is mogelijk bij schrijnende gevallen, bijvoorbeeld langdurige zorg voor een gehandicapt kind of als iemand langdurig arbeidsongeschikt is.
Laat afspraken goed vastleggen
De afgesproken of door de rechter bepaalde duur van alimentatie moet altijd duidelijk worden vastgelegd. Daarmee voorkom je discussie of onduidelijkheid in de toekomst. Zeker bij partneralimentatie is het belangrijk om de einddatum expliciet te benoemen.
Hulp nodig bij het bepalen van de juiste duur?
De duur van alimentatie is een juridisch én financieel belangrijk punt. Of je nu alimentatie aanvraagt, betaalt of wilt laten herzien, onze familierechtadvocaten staan voor je klaar met duidelijke begeleiding.
Neem vandaag nog contact op en laat je adviseren over de juiste alimentatieduur in jouw situatie.
Veelgestelde vragen
Wat is de maximale duur van partneralimentatie?
Sinds 1 januari 2020 duurt partneralimentatie maximaal 5 jaar. Bij scheidingen vóór 2020 blijft de oude regel van maximaal 12 jaar gelden. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als er jonge kinderen zijn of bij een huwelijk van meer dan 15 jaar vlak voor de AOW-leeftijd.
Tot welke leeftijd heeft een kind recht op kinderalimentatie?
Een kind heeft recht op alimentatie tot het 21 jaar wordt. Vanaf het 18e jaar wordt de alimentatie rechtstreeks aan het kind betaald, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt.