Wat gebeurt er met alimentatie als jij of je ex-partner een nieuwe relatie krijgt? Heeft samenwonen invloed op de alimentatieplicht? En hoe zit het met hertrouwen? In deze blog leggen we helder uit wat de gevolgen zijn van een nieuwe partner voor zowel kinder- als partneralimentatie.
Nieuwe relatie en partneralimentatie
Partneralimentatie kan stoppen of wijzigen als de ontvanger een nieuwe partner krijgt. Dat is het geval als er sprake is van een duurzame samenleving. De wet gaat ervan uit dat iemand die samenwoont met een nieuwe partner in het eigen levensonderhoud kan voorzien.
De partneralimentatie kan dan vervallen als aan deze drie voorwaarden wordt voldaan:
- De ontvanger woont samen met een ander;
- Er is sprake van een gezamenlijke huishouding;
- Er is sprake van wederzijdse verzorging en een duurzame relatie.
Twijfel je of de alimentatieplicht mag stoppen vanwege een nieuwe relatie? Neem contact met ons op, we helpen je graag.
Bewijslast bij samenwonen
Als de betaler vermoedt dat de ex-partner samenwoont en de alimentatie wil stopzetten, moet hij of zij dit kunnen bewijzen. Dat kan lastig zijn. Denk aan bijvoorbeeld gemeenschappelijke woonadressen, gezamenlijke financiën of uitgaven of observaties of verklaringen.
Een advocaat kan hierbij helpen en eventueel de rechter vragen om de alimentatieverplichting te beëindigen.
Hertrouwen of geregistreerd partnerschap
Als de alimentatiegerechtigde trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, vervalt het recht op partneralimentatie automatisch. Ook hiervoor is het belangrijk om dit goed te laten vastleggen en – indien nodig – bij de rechter een verzoek in te dienen tot beëindiging.
Invloed op kinderalimentatie
Een nieuwe partner van jou of je ex heeft geen directe invloed op kinderalimentatie. Beide ouders blijven verantwoordelijk voor hun eigen kinderen. Een stiefouder kan soms indirect bijdragen in het huishouden, maar dat verandert de wettelijke onderhoudsplicht niet.
Alleen bij grote veranderingen in het gezinsinkomen of de zorgverdeling kan de kinderalimentatie eventueel opnieuw worden berekend.
Laat alimentatie bij verandering opnieuw beoordelen
Of jij nu zelf een nieuwe relatie hebt of je ex, het is verstandig om te laten beoordelen wat dit betekent voor jullie alimentatieafspraken. Zowel stopzetting als herziening kunnen nodig zijn, en het is belangrijk om dit correct te regelen.
Neem contact met ons op voor juridisch advies als er sprake is van een nieuwe partner. Zo voorkom je verrassingen of fouten in de alimentatie.
Veelgestelde vragen
Stopt partneralimentatie automatisch als mijn ex gaat samenwonen?
Niet automatisch. Partneralimentatie stopt pas als er sprake is van duurzaam samenwonen, met gezamenlijke huishouding en wederzijdse verzorging. Dit moet vaak via de rechter vastgesteld worden.
Wat gebeurt er met partneralimentatie bij hertrouwen of geregistreerd partnerschap?
Bij hertrouwen of een geregistreerd partnerschap stopt het recht op partneralimentatie direct en automatisch. Je moet dit wel duidelijk vastleggen.