Maak een online alimentatieberekening

Op www.scheidingsinformatie.nl/alimentatie/extra/online-alimentatie-berekenen vindt u een handige rekentool. Komt hier een ander bedrag uit dan u nu betaalt of ontvangt? Dan kunt u mogelijk de alimentatie laten wijzigen.

Vertel het uw partner

U wilt een ander bedrag aan alimentatie. Het is belangrijk dat u dit eerst aan uw partner vertelt. Vertel duidelijk waarom u het bedrag wilt wijzigen. Geef uw partner de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Neem geen overhaaste beslissingen.

Kies een advocaat

Kies de advocaat die bij u past. Op Juridisch.nl vindt u altijd een geschikte advocaat bij u in de buurt. De advocaat informeert u over alle papieren die nodig zijn om de alimentatieberekening te maken en de alimentatie te laten wijzigen. Ook beoordeelt de advocaat of u recht heeft op wijziging op grond van de wet. Wilt u toch liever samen de nieuwe alimentatie afspreken? Kies dan samen voor een mediator.

Maak afspraken

Uw advocaat helpt u bij het maken van afspraken met uw ex-partner. Het kan zijn dat uw ex ook een advocaat in de arm neemt. Heeft u minderjarige kinderen? Dan moet de kinderalimentatie mogelijk ook opnieuw berekend worden.

Wijzig de partneralimentatie

Zijn alle afspraken gemaakt? Dan maakt u een overeenkomst. Uw advocaat stuurt de overeenkomst naar de rechter om te bekrachtigen. Lukt het niet om het beiden eens te worden? Dan stuurt uw advocaat een brief naar de rechter met het verzoek om de partneralimentatie te wijzigen en een beslissing te nemen. De advocaat van uw ex-partner mag hierop reageren (verweerschrift). Op de zitting bij de rechter kan een toelichting worden gegeven. Daarna beslist de rechter.

Afwikkeling

Bent u het alletwee eens met de uitspraak? Dan hoeft u verder niets te doen. Het nieuwe bedrag wordt betaald en de schriftelijke uitspraak van de rechter is bindend. Bent u het niet eens met de uitspraak? Dan kunt u in hoger beroep gaan.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Kan mijn ex-partner de wijziging in alimentatie weigeren?

Uw ex-partner hoeft niet zonder meer akkoord te gaan met uw verzoek. Hij of zij kan dan een verweerschrift indienen en een tegenberekening laten maken. Bijvoorbeeld wanneer uw ex-partner van mening is dat zijn/haar draagkracht niet voldoende is of dat uw behoefte voor de wijziging niet redelijk is.

In welke situaties kan ik een wijziging in partneralimentatie aanvragen?

Een wijziging in partneralimentatie kunt u alleen aanvragen bij gebeurtenissen die invloed hebben op uw inkomen of draagkracht. Denk daarbij aan ontslag, werkloosheid, hogere woonlasten, pensionering, trouwen, samenwonen of ander geregistreerd partnerschap, of overlijden. Ook kan de zorg voor de kinderen ineens naar de andere partner gaan en deze krijgt dan met extra kosten te maken.

Heeft de hoogte van partneralimentatie invloed op de kinderalimentatie?

Nee, een verandering in de partneralimentatie hoeft niet te betekenen dat de kinderalimentatie wijzigt. Andersom is dit anders. De kinderalimentatie die moet worden betaald, kan invloed hebben op de draagkracht van de ex-partner die de partneralimentatie betaalt.

Vind direct de juiste advocaat