Hoe werkt het?
Vertel het uw partner
U wilt definitief uit elkaar gaan. Het is belangrijk dat u dit eerst aan uw partner vertelt. Een moeilijk moment. Vertel duidelijk waarom u de samenwoning wilt beëindigen. Geef uw partner de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Neem geen overhaaste beslissingen.
Maak een overzicht
Maak een overzicht van alle onderwerpen die u wilt regelen. Heeft u minderjarige kinderen, dan is een ouderschapsplan verplicht. In dit plan maakt u afspraken over de zorg en de kosten van de kinderen (kinderalimentatie). Beslis wat u met de woning doet en hoe u de spullen en het geld verdeelt.
Kies een advocaat
3 Kies een advocaat Komt u er niet uit? Kies een advocaat die bij u past. Op Juridisch.nl vindt u altijd een geschikte advocaat bij u in de buurt. De advocaat informeert u over alle papieren die nodig zijn om het uit elkaar gaan te regelen. Wilt u toch liever samen het uit elkaar gaan regelen? Kies dan samen voor een geschikte mediator.
Maak duidelijke afspraken
Uw advocaat helpt u bij het maken van afspraken met uw ex-partner. Het kan zijn dat uw ex ook een advocaat in de arm neemt. Heeft u minderjarige kinderen? Dan moet er een ouderschapsplan worden gemaakt. In het ouderschapsplan staat de zorgregeling (bijvoorbeeld de omgangsregeling) en hoe de kosten van de kinderen zijn geregeld. Onderwerpen zoals de woning, de verdeling van het geld, de spullen of de schulden probeert u te regelen in een overeenkomst.
Zet afspraken in een overeenkomst
Zijn alle afspraken gemaakt? Dan wordt er een overeenkomst (convenant) opgesteld. U hoeft dan niet meer naar de rechter. Lukt het niet om het beiden over alle onderwerpen eens te worden? Dan stuurt uw advocaat een brief naar de rechter met het verzoek om over die onderwerpen een beslissing te nemen. De advocaat van uw ex-partner mag hierop reageren (verweerschrift). Op de zitting bij de rechter kan een toelichting worden gegeven. Daarna beslist de rechter.
Afwikkeling uit elkaar gaan
Bent u het alletwee eens met de uitspraak van de rechter? Dan bent u klaar; het uit elkaar gaan is geregeld. Bent u het niet eens met de uitspraak? Dan kunt u in hoger beroep gaan.
Wat kost het?
Kosten advocaat
U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.
Procedurekosten (griffierecht)
Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie.
Uittreksels
Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.
Benieuwd naar de kosten?
Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.