Hoe werkt het?
Zet uw ideeën op papier
U en uw partner willen in goed overleg scheiden. Voordat u een mediator kiest, is het goed om alvast samen wat zaken op papier te zetten. Waarover wilt u graag goede afspraken maken? Door hierover al samen na te denken, weet u waar u staat en bespaart u tijd.
Kies samen met uw partner een mediator uit
Het kiezen van de juiste mediator is iets wat u samen met uw partner doet. Op Juridisch.nl kunt u een goede advocaat-mediator vinden die bij u past. Ook moet u zich natuurlijk op uw gemak voelen bij deze persoon. Vraag daarom om een persoonlijke kennismaking met de mediator.
Leg afspraken vast
Het aantal gesprekken dat nodig is voor mediation verschilt per situatie. En daarmee verschillen ook de kosten. De mediator zorgt er samen met u voor dat alle belangrijke afspraken goed op papier komen. Onderwerpen zoals de partneralimentatie, de verdeling van de spullen en het geld en de woning komen in het echtscheidingsconvenant (overeenkomst) te staan. Afspraken over de kinderen komen in het ouderschapsplan.
Het echtscheidingsverzoek
Het echtscheidingsverzoek wordt samen met het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan naar de rechter gestuurd. De rechter bekrachtigt vervolgens het verzoekschrift en de afspraken. U hoeft niet naar een zitting. De procedure verloopt schriftelijk.
Inschrijven van de scheiding bij gemeente
Heeft de rechter uw echtscheidingsverzoek goedgekeurd? Dan moet dit ook nog aan de gemeente waar u staat ingeschreven worden doorgegeven. Ook dit regelt de scheidingsmediator voor u. Zodra uw echtscheiding is ingeschreven, bent u officieel gescheiden.
Wat kost het?
Kosten advocaat / mediator
U maakt met de advocaat/mediator een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.
Procedurekosten (griffierecht)
Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie.
Uittreksels
Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.
Overige kosten
Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.
Benieuwd naar de kosten?
Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.