Zet uw afspraken op papier

U en uw partner willen scheiden en denken daar prima samen uit te komen. Voordat u een advocaat kiest, is het goed om alvast over een aantal zaken na te denken. Welke afspraken heeft u al samen gemaakt? Door deze alvast op papier te zetten, kan de scheiding nog sneller geregeld worden. Als u samen minderjarige kinderen heeft, kunt u ook alvast een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan alle afspraken die u maakt over de opvoeding en de verzorging van de kinderen.

Kies samen een advocaat uit

Bent u het beiden eens en heeft u samen al afspraken gemaakt? Leg de gemaakte afspraken en het ouderschapsplan dan voor aan een advocaat. Uw advocaat kiest u samen met uw (ex-)partner uit. U heeft een advocaat nodig om de scheiding juridisch af te ronden. De advocaat kan u daarbij adviseren over de door u gemaakte afspraken, de financiële gevolgen en de alimentatie. Op Juridisch.nl vindt u altijd een geschikte advocaat die uw scheiding op gezamenlijk verzoek snel voor u regelt.

Vraag de scheiding aan

De advocaat stelt vervolgens het echtscheidingsverzoek op. Dit wordt samen met de afspraken (echtscheidingsconvenant) en het ouderschapsplan naar de rechter gestuurd.

Afwikkeling van de scheiding

De rechter bekrachtigt de afspraken en de scheiding. De advocaat regelt dat de echtscheiding wordt doorgegeven aan de gemeente waar u staat ingeschreven. Zodra uw echtscheiding is ingeschreven bij de burgerlijke stand, bent u officieel gescheiden.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat