Wanneer je gaat scheiden kun je kiezen tussen een advocaat of een mediator. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een advocaat en een mediator? Hoe maak je de juiste keuze? Het liefst ga je met goede afspraken uit elkaar, maar dat is niet altijd mogelijk. Zeker niet als de emoties hoog oplopen.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat helpt je bij het aanvragen van de scheiding. Wanneer jij en je partner niet meer in staat zijn om samen te zoeken naar een oplossing dan is het schakelen beide partners een eigen advocaat in. De advocaten zullen dan eerst met elkaar in onderhandeling treden. De advocaat heeft hierbij als doel om het belang van zijn cliënt te behartigen. Wanneer de advocaten tot een reling komen dan worden deze afspraken in een echtscheidingsconvenant vastgelegd.

Als het niet lukt om een reling te treffen dan vraagt je advocaat de scheiding aan. De onderwerpen waar jullie niet uitgekomen zijn, worden dan aan de rechter voorgelegd. Je advocaat heeft verstand van scheidingszaken en van alles wat daarmee verband houdt. Zoals de partneralimentatie, kinderalimentatie en verdeling van de spullen en de schulden. De advocaat weet de goede argumenten bij de rechter te gebruiken. Op de zitting voert je advocaat het woord en hij/zij ondersteunt je tijdens het hele proces. Scheiden via een eigen advocaat duurt gemiddeld langer dan via een mediator.

Wat doet een echtscheidingsmediator?

Een andere manier om te scheiden is via mediation. Een mediator is een onafhankelijke derde die jullie helpt om conflicten te bemiddelen. Ben je het over bepaalde onderwerpen niet eens? Dan helpt de mediator je aan de beste oplossing. Alle afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst, ook wel echtscheidingsconvenant genoemd. Daarin staan de afspraken over bijvoorbeeld de partneralimentatie, kinderalimentatie, de woning en de verdeling van de spullen en schulden. Als je minderjarige kinderen hebt helpt de mediator bij het maken van de omgangsregeling of het co-ouderschap en de verdeling van de kosten van de kinderen. Deze afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Als de overeenkomst en het ouderschapsplan door je en je ex-partner zijn ondertekend, zorgt de mediator voor de definitieve scheiding. De mediator kijkt naar de belangen van beide partijen om zo voor beiden tot de beste oplossing te komen.

Alle bij Juridisch.nl aangesloten mediators zijn ook advocaat. Wanneer je een van onze advocaat-mediators inschakelt dan kunnen zij jullie helpen bij het bemiddelen en het verzoek voor jullie indienen bij de rechtbank.  Een echtscheidingsprocedure loopt altijd via de rechter, maar bij mediation je hoeft niet naar een zitting. De scheiding wordt schriftelijk geregeld . Scheiden via een mediator verloopt gemiddeld sneller dan een scheiding met een eigen advocaat.

Wat kost het?

De kosten van ieder een eigen advocaat of samen een mediator verschillen nogal. Het belangrijkste verschil is dat je allebei de eigen advocaat betaalt (2 rekeningen dus) of samen de mediator (1 rekening). Een ander belangrijk verschil is dat scheiden met advocaten (de zogenaamde vechtscheiding) vaak veel meer tijd kost en dus duurder is. Een mediator is vaak sneller klaar met de scheiding, dit is dus goedkoper.

Je keuze: advocaat of mediator?

De keuze voor een advocaat wordt meestal bepaald door de vraag of je en je (ex-)partner nog ‘on speaking terms’ zijn. Kun je nog door 1 deur en ben je bereid om over de onderwerpen waarover je het nog niet eens bent te overleggen? Kies dan samen een mediator. Lopen de emoties hoog op en wil je niet meer naar elkaar luisteren? Of vertrouw je elkaar niet meer? Neem dan een eigen advocaat in de arm.

 

 

Veelgestelde vragen

01
Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator bij een scheiding?

Een advocaat is een juridische professional die één van de partijen in de echtscheidingszaak vertegenwoordigt en hun belangen behartigt. Een mediator is een neutrale derde partij die helpt bij het faciliteren van gesprekken tussen beide echtgenoten om tot een wederzijds aanvaardbare overeenkomst te komen. Terwijl een advocaat partijdig is en alleen de belangen van zijn/haar cliënt behartigt, is een mediator onpartijdig en probeert hij/zij een oplossing te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar is.

02
Welke optie is het beste voor mij: een advocaat of een mediator?

Deze keuze hangt af van uw specifieke situatie en behoeften. Als er veel conflicten en onenigheid zijn tussen u en uw partner, kan het raadplegen van een advocaat verstandig zijn om uw belangen te beschermen. Als u echter openstaat voor samenwerking en communicatie met uw partner, kan mediation een betere optie zijn om de scheiding in goede banen te leiden, vooral als u gezamenlijk tot overeenstemming wilt komen.

03
Hoe lang duurt het proces van scheiden met een advocaat of mediator?

De duur van het scheidingsproces hangt af van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de zaak, de mate van conflicten en de snelheid waarmee overeenstemming wordt bereikt. Over het algemeen kan een scheiding via een advocaat langer duren, vooral als het tot een gerechtelijke procedure komt. Mediation heeft vaak de potentie om sneller resultaten te boeken, omdat beide partijen actief bijdragen aan het proces en tot afspraken proberen te komen.

04
Welke zaken worden behandeld tijdens het scheidingsproces?

Tijdens het scheidingsproces moeten verschillende zaken worden behandeld, waaronder de verdeling van eigendommen, financiële regelingen, kinderbezoekregelingen, voogdij over kinderen, alimentatie en pensioenverdeling. Zowel bij het werken met een advocaat als bij mediation komen deze kwesties aan bod, maar de manier waarop ze worden aangepakt, kan verschillen. Advocaten richten zich vaak op het beschermen van de belangen van hun cliënt, terwijl mediators streven naar wederzijdse overeenkomsten en samenwerking tussen beide partijen.