Hoe werkt een echtscheiding?
Scheiding aanvragen. Hoe werkt het? Waar moet u beginnen? In Nederland moet u altijd via een advocaat een scheiding aanvragen. Kies direct een advocaat of lees verder.
De scheiding is zo goed als afgerond. Alle papieren zijn getekend, u bent verhuisd en alle spullen zijn verdeeld. Een nieuw tijdperk is aangebroken. Vergeet alleen niet dat het leven na een scheiding drastisch verandert. Als u kinderen heeft, verandert het leven niet alleen voor u, maar ook voor hen. Speciaal voor u zijn de meest voorkomende veranderingen na een scheiding op een rijtje gezet.
Bel nu: 085 - 029 1020
Het huishouden is meestal niet het eerste waar u aan denkt na een scheiding. Maar waar u hoogstwaarschijnlijk het huishouden bijhield met zijn tweeën, moet u dit nu in uw eentje gaan doen. Houd er rekening mee dat dit meer tijd kan gaan kosten dan dat u gewend bent.
Na een scheiding verandert het financiële plaatje voor veel personen. Het komt namelijk regelmatig voor dat koppels het aantal werkuren verdelen over de week. De ene persoon werkt bijvoorbeeld vijf dagen in de week en de ander twee dagen. Na een scheiding is er vaak te zien dat beide personen meer dagen moeten gaan werken om zelf rond te kunnen komen.
Stress na de scheiding komt bij veel personen voor. Zorg er daarom voor dat u ook tijd voor uzelf inplant. Ga dagjes weg met uw vrienden en/of familieleden of lees een boek. Zo voorkomt u dat de stress te hoog wordt.
De eerste feestdagen na de scheiding zullen hoogstwaarschijnlijk apart aanvoelen. De kans is groot dat de schoonfamilie niet meer langskomt. Mocht u kinderen hebben, dan is de kans groot dat u een planning moet maken met uw ex-partner, zodat u beiden de kinderen kunnen zien tijdens de feestdagen.
Een andere grote verandering na de scheiding is dat u weer vrijgezel bent. Zodra de scheiding is afgerond en ‘alles’ is verwerkt, beginnen velen langzamerhand weer te denken aan daten. Het zou zo kunnen zijn dat u weer behoefte heeft aan een nieuwe relatie.
In het geval dat u kinderen heeft, is het goed om te weten welk effect scheiden heeft op uw kind(eren). In het geval van co-ouderschap krijgen kinderen in plaats van één woning, twee woonplekken aangewezen. Hiernaast komt het ook vaak voor dat de kinderen moeten verhuizen van school.
Naast deze praktische veranderingen, veranderen de emoties van een kind ook. Zo zitten zij vaak niet lekker in hun vel tijdens en na de scheiding. Ook krijgen veel kinderen last van spanningen en kunnen ze probleemgedrag gaan vertonen. Dit is het gevolg van meerdere factoren, zoals bijvoorbeeld de stress die zij aanvoelen bij de ouders. Hiernaast zijn zij natuurlijk gewend dat beide ouders er continu zijn. Zodra dit niet meer zo is, valt er voor hen een belangrijke basis weg. Ook kan het zo zijn dat zij zich alleen of in de steek gelaten voelen. Het is daarom dan ook belangrijk om hier goed rekening mee te houden als ouder en uw kinderen goed in de gaten te houden.
Misschien was kinderopvang eerder niet nodig voor u. Paste bijvoorbeeld uw schoonmoeder op de kinderen of regelde u en uw ex-partner dit onderling. Het kan zo zijn dat dit na de scheiding wegvalt en dat u toch kinderopvang moet regelen. Vooral als u extra moet gaan werken is de kans groter dat u soms toch echt kinderopvang moet gaan inschakelen.
De prijs van kinderopvang kan aardig aantikken. Het gemiddelde uurtarief van kinderopvangen is namelijk 8.02 euro. Als u krap bij kas zit dan zou u kunnen kijken naar een goedkoper alternatief voor kinderopvang, zoals een oppas. In Nederland ligt het gemiddelde oppastarief namelijk rond de 6.48 euro per uur (bron: Oppassen.nl). Via een online oppas platform zoals Babysits (Oppassen.nl) kunt u gemakkelijk meerdere oppassen in uw buurt vinden en inschakelen.