Wanneer heb je als slachtoffer recht op schadevergoeding? Wanneer je slachtoffer wordt van een misdrijf en de dader wordt schuldig bevonden, dan heb je recht op schadevergoeding. Er zijn verschillende mogelijkheden om je schade vergoed te krijgen. De strafrechter kan de dader veroordelen om een schadevergoeding aan je te betalen. Heeft de rechter dit besloten, dan helpt de overheid je om de vergoeding bij de dader te incasseren. Lukt dit niet? Dan krijg je een voorschot van de overheid. Bij ernstig letsel heb je een extra mogelijkheid; je kunt in dat geval een beroep doen op het Schadefonds geweldsmisdrijven. Heb je meer schade dan de strafrechter en/of het Schadefonds je toekent? Dan kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerde letselschade-advocaat. Die kan voor je aanvullende schade claimen bij de rechter in een civiele procedure. Zo kun je al je schade verhalen op de dader.

Hoe werkt het als je letselschade hebt opgelopen door een misdrijf?

1. Schadevergoeding tijdens strafzaak

Heb je letselschade door een misdrijf? Je kunt de rechter tijdens het strafproces vragen om de dader te verplichten een schadevergoeding aan je te betalen. Voor de rechtszitting krijg je van het Openbaar Ministerie (OM) een formulier. Hierop geeft je aan wat je schade is. Dat kan zowel materiële als immateriële schade zijn.

2. Rechter veroordeelt de dader om je schade te vergoeden

Als de rechter je verzoek toewijst, dan krijgt de dader een schadevergoedingsmaatregel opgelegd. Daarin staat het bedrag dat de dader aan je moet betalen. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) incasseert dit bedrag voor je bij de dader. Betaalt de dader niet binnen 8 maanden, dan krijg je mogelijk een voorschot van de overheid.

3. Voorschot op schadevergoeding

Als de dader de schadevergoeding niet betaalt, krijgt een slachtoffer van een gewelds – of zedenmisdrijf na 8 maanden het hele bedrag van de schadevergoeding door de overheid uitbetaald. Slachtoffers van andere delicten krijgen maximaal EUR 5.000.

4. Uitkering door Schadefonds Geweldsmisdrijven

Heb je ernstig letsel als gevolg van een geweldsmisdrijf? En is dit (nog) niet vergoed door de dader of een verzekeringsmaatschappij? Dan kun je bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een eenmalige financiële tegemoetkoming aanvragen. Ook nabestaanden (echtgenoot, samenwonende partner of kinderen) kunnen een uitkering aanvragen bij het Schadefonds. Op de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven kun je het aanvraagformulier voor slachtoffers of voor nabestaanden digitaal invullen of downloaden. Je advocaat helpt je bij het invullen van het aanvraagformulier.

5. Schade nog niet volledig vergoed? Start een civiele procedure

Heb je meer schade dan de strafrechter tijdens de strafprocedure en/of het Schadefonds aan je heeft toegekend? Dan kun je de dader hiervoor aansprakelijk stellen. Dat kun je het beste doen met een in letselschade gespecialiseerde advocaat. Lees hier welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen Kies zelf een letselschade-advocaat op Juridisch.nl om je letselschade na het misdrijf te claimen.

Wat kost letselschade door een misdrijf?

Kosten advocaat

Je maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of je in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

alimentatie.

 

Veelgestelde vragen

01
Wat is letselschade door een misdrijf?

Letselschade door een misdrijf verwijst naar fysiek of emotioneel letsel dat een persoon heeft opgelopen als gevolg van een strafbaar feit, zoals geweld, mishandeling, aanranding of diefstal.

02
Kan ik een schadevergoeding krijgen voor letselschade door een misdrijf?

Ja, slachtoffers van letselschade door een misdrijf kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Dit kan worden verkregen via een civiele rechtszaak of via het Schadefonds Geweldsmisdrijven, afhankelijk van de situatie.

03
Welke kosten worden gedekt door een schadevergoeding voor letselschade?

Een schadevergoeding kan medische kosten, verloren inkomsten, pijn en lijden, psychische hulp en andere gerelateerde kosten dekken die voortvloeien uit het misdrijf en het letsel.

04
Moet ik een advocaat inschakelen voor letselschadeclaims na een misdrijf?

Hoewel het niet verplicht is, kan het inschakelen van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat nuttig zijn om uw rechten te beschermen en een eerlijke vergoeding te krijgen, vooral bij complexe zaken.

05
Wat is de verjaringstermijn voor het indienen van een letselschadeclaim na een misdrijf?

Over het algemeen varieert de verjaringstermijn tussen één tot meerdere jaren na het voorval. Het is echter belangrijk om te weten dat het indienen van een claim zo snel mogelijk na het voorval wordt aanbevolen om uw recht op schadevergoeding te beschermen en eventuele complicaties te voorkomen. Raadpleeg altijd een ervaren letselschadeadvocaat om specifieke informatie te krijgen over de verjaringstermijn in uw specifieke rechtsgebied.