Schadevergoeding tijdens strafzaak

Heeft u letselschade door een misdrijf? U kunt de rechter tijdens het strafproces vragen om de dader te verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Voor de rechtszitting krijgt u van het Openbaar Ministerie (OM) een formulier. Hierop geeft u aan wat uw schade is. Dat kan zowel materiële als immateriële schade zijn.

Rechter veroordeelt de dader om uw schade te vergoeden

Als de rechter uw verzoek toewijst, dan krijgt de dader een schadevergoedingsmaatregel opgelegd. Daarin staat het bedrag dat de dader aan u moet betalen. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) incasseert dit bedrag voor u bij de dader. Betaalt de dader niet binnen 8 maanden, dan krijgt u mogelijk een voorschot van de overheid.

Voorschot op schadevergoeding

Als de dader de schadevergoeding niet betaalt, krijgt een slachtoffer van een gewelds - of zedenmisdrijf na 8 maanden het hele bedrag van de schadevergoeding door de overheid uitbetaald. Slachtoffers van andere delicten krijgen maximaal EUR 5.000.

Uitkering door Schadefonds Geweldsmisdrijven

Heeft u ernstig letsel als gevolg van een geweldsmisdrijf? En is dit (nog) niet vergoed door de dader of een verzekeringsmaatschappij? Dan kunt u bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een eenmalige financiële tegemoetkoming aanvragen. Ook nabestaanden (echtgenoot, samenwonende partner of kinderen) kunnen een uitkering aanvragen bij het Schadefonds. Op de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven kunt u het aanvraagformulier voor slachtoffers of voor nabestaanden digitaal invullen of downloaden. Uw advocaat helpt u bij het invullen van het aanvraagformulier.

Schade nog niet volledig vergoed? Start een civiele procedure

Heeft u meer schade dan de strafrechter tijdens de strafprocedure en/of het Schadefonds aan u heeft toegekend? Dan kunt u de dader hiervoor aansprakelijk stellen. Dat kunt u het beste doen met een in letselschade gespecialiseerde advocaat. Lees hier welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen Kies zelf een letselschade-advocaat op Juridisch.nl om uw letselschade na het misdrijf te claimen.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat