Veelgestelde vragen over Achterstallig loon vorderen

Hier vind je antwoorden van onze experts op de meest gestelde vragen over Achterstallig loon vorderen

Rudy, jurist
Rudy Spelt - Letselschade jurist

Alle vragen over Achterstallig loon vorderen

Kan ik aanspraak maken op achterstallig loon en andere vergoedingen na ontslag op staande voet?

Als het ontslag op staande voet onterecht wordt geacht, kun je mogelijk aanspraak maken op achterstallig loon en andere vergoedingen zoals vakantiedagen of een transitievergoeding. Dit is afhankelijk van de uitkomst van juridische procedures of onderhandelingen.

Wat kan ik doen als mijn werkgever failliet gaat en ik nog achterstallig loon heb?

Als je werkgever failliet gaat, en je nog achterstelling loon hebt, kun je een vordering indienen bij de curator van het faillissement doen. Deze zal de vordering behandelen en proberen om eventuele betalingen aan werknemers te regelen. Als je twijfels hebt over de afhandeling van je vordering, is het aan te raden om een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat in te schakelen. Deze kan je adviseren over je rechten en je bijstaan in je communicatie met de curator.

Hoe hoog is de boete bij het te laat betalen van loon?

Het loon dat je nog tegoed hebt wordt vanaf de vierde dag tot en met de achtste dag verhoogd met 5 procent. Daarna is de verhoging 1 procent per dag, tot een maximum van 50 procent van het loon dat je nog krijgt. De rechter kan de boete verlagen als hij dat redelijker vindt.

Je hebt recht op wettelijke rente over het loon dat je nog krijgt. Dit rentebedrag wordt berekend over je achterstallige loon plus de boete. De rechter kan de wettelijke rente niet verlagen.

Wanneer moet je werkgever de wettelijke boeteverhoging betalen?

In de wet staat dat je werkgever een boete (wettelijke verhoging) moet betalen vanaf de vierde werkdag dat hij je loon niet betaalt, tenzij er sprake is van overmacht.

Wanneer is je loon te laat uitbetaald?

In de arbeidsovereenkomst staat de uitbetalingsdatum die jij en je werkgever hebben afgesproken. Meestal wordt het loon per maand of per vier weken betaald. Als dat niet is vastgelegd in het arbeidscontract, dan moet je loon voor het begin van de volgende maand binnen zijn. Heb je bijvoorbeeld in september gewerkt, dan moet je loon uiterlijk eind oktober zijn betaald.

Terug naar alle veelgestelde vragen
Bekijk alle onderwerpen

Juridische hulp bij jouw probleem

Bel ons voor een gratis intakegesprek

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat!
Bel direct: 085 109 4101
Bel ons voor een vrijblijvend consult over jouw letselschade