Welke overeenkomst is gesloten?

Lees de overeenkomst die u met de aannemer heeft gesloten goed. Hierin staan de afspraken die gemaakt zijn, eventuele garanties, en de branchevereniging waarbij de aannemer is aangesloten.

Geschillen met de aannemer

Gaat het tijdens of na de verbouwing mis? Is de oplevering te laat of van slechte kwaliteit? Onderneem dan direct actie. Omschrijf zo nauwkeurig mogelijk welke afspraken de aannemer volgens u heeft geschonden.

Kies een advocaat

Komt u er niet uit? Een verbouwing is kostbaar en zou uw woning meerwaarde moeten geven. Neem daarom een goede advocaat.

Overleg met de aannemer

Ga met uw aannemer rond de tafel en kijk of er te praten valt over uw klachten. Uw advocaat helpt u hierbij. U kunt een mediator inschakelen om het geschil op te lossen. Wellicht komt u er zo gezamenlijk toch uit en hoeft u niet naar de rechter.

Naar de rechter

Als er geen oplossing komt, kunt u naar de rechter. Voor zaken tot € 25.000,- is dat de kantonrechter. Hier is een advocaat nemen niet verplicht, maar wel verstandig. Voor zaken met een hoger bedrag gaat u naar de rechtbank. Hier is een advocaat wel verplicht.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat