Hoe werkt het?
Wat houdt uw concurrentiebeding in?
Toen u in dienst kwam, is een concurrentiebeding vastgelegd. Het is belangrijk om te weten wat u wel en niet mag doen voor een nieuwe werkgever of voor uw eigen bedrijf. De afspraken hierover staan in uw arbeidscontract.
Ga in gesprek met uw werkgever
Om te beginnen probeert u natuurlijk in goed overleg met uw ex-werkgever nieuwe afspraken te maken. Misschien kan het concurrentiebeding worden afgezwakt of helemaal van tafel. Leg deze nieuwe afspraken wel schriftelijk vast.
Schakel een advocaat in
Als uw ex-werkgever helemaal niet mee wil werken, wordt het tijd om een advocaat in te schakelen. Het helpt vaak als deze een brief naar uw voormalige werkgever stuurt om het overleg te hervatten. Ook als u daarna een juridische procedure start, heeft u een advocaat nodig. Juridisch.nl selecteert voor u een gespecialiseerde advocaat.
Mediation is vaak een oplossing
Bemiddeling (‘mediation’) is een goede optie om er buiten de rechter om uit te komen met uw ex-werkgever. Onder begeleiding van een onafhankelijke bemiddelaar probeert u dan samen tot een oplossing te komen.
Naar de rechter
Voordat u weggaat bij uw werkgever, kunt u samen met uw advocaat een procedure bij de kantonrechter starten. De rechter beslist dan of het concurrentiebeding helemaal of gedeeltelijk ongeldig is.
Wat kost het?
Kosten advocaat
U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.
Procedurekosten (griffierecht)
Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie.
Benieuwd naar de kosten?
Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.