Kosten vaststellingsovereenkomst laten checken

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wil je deze laten checken? Dan zijn hier kosten aan verbonden. Je kan mogelijk aanspraak maken op een vergoeding vanuit de overheid of je werkgever. Lees hier meer over vergoedingen en voordelen van het laten beoordelen van jouw vaststellingsovereenkomst!

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Voordat we dieper ingaan op de juridische kosten van het laten nakijken van een vaststellingsovereenkomst, is het nodig om te beginnen met de basis. Hiervoor is een korte uitleg over de inhoud van een vaststellingsovereenkomst vereist.

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en je werkgever. Hierin wordt afgesproken dat jullie besluiten om de arbeidsrelatie te beëindigen. Daarnaast staan in een vaststellingsovereenkomst vaak zaken zoals ontslagvergoedingen en concurrentiebedingen.

Het is belangrijk om in deze overeenkomst afspraken over je uitdiensttreding te laten vastleggen. Denk daarbij ook aan de verdeling van de kosten voor het laten nakijken van je vaststellingsovereenkomst.

Wat kan je verwachten bij het controleren van je vaststellingsovereenkomst?

Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten als je ervoor kiest om je vaststellingsovereenkomst te laten beoordelen door een arbeidsrecht advocaat. Als je een goede advocaat hebt, zal hij met je praten. Hij wil begrijpen wat er aan de hand is.

Het is voor de advocaat cruciaal om te weten wat jij wil bereiken met de vaststellingsovereenkomst. Wil je de overeenkomst bijvoorbeeld direct ondertekenen? Of wil je nog een tijdje onderhandelen om de beste ontslagvergoeding te verkrijgen?

Nadat jouw wensen duidelijk zijn, zal de advocaat jouw vaststellingsovereenkomst grondig doornemen. Daarmee wordt gekeken of alle juridische voorwaarden correct staan opgenomen in de overeenkomst. Als je advocaat fouten opmerkt of als jij wil onderhandelen over bepaalde voorwaarden, dan zal je advocaat je hiermee helpen.

Het arbeidsrecht blijft een ingewikkeld rechtsgebied. Werknemers staan vaak in een zwakke positie ten opzichte van de werkgevers. Dit ontstaat door de bestaande gezagsrelatie. Je advocaat verbreekt deze zwakke positie en kan namens jou onderhandelen over de voorwaarden.

Zodra je tevreden bent met de voorwaarden die in de vaststellingsovereenkomst staan, zal je advocaat je bijstaan bij de definitieve goedkeuring van de overeenkomst.

Kosten check vso

Wat zijn de kosten van het beoordelen van je vaststellingsovereenkomst? Het laten controleren ervan kan geld kosten. Het kan je echter ook veel opleveren. Bovendien kan je misschien wel aanspraak maken op eventuele vergoedingen. Hieronder lees je welke tegemoetkomingen wellicht relevant zijn voor jouw situatie.

Een bijdrage van je werkgever

In Nederland betalen werkgevers vaak voor het controleren van de vaststellingsovereenkomst. Als jij akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst, dan voorkom je een ingewikkelde procedure bij het UWV of bij de kantonrechter. Een dergelijke procedure kost de werkgever veel tijd en geld.

Het is voor je werkgever dus gunstig om jou tegemoet te komen in de juridische kosten. In de vaststellingsovereenkomst moet dan worden opgenomen dat de werkgever hiertoe bereid is. In de meeste gevallen wordt een vast bedrag afgesproken tussen de 500 euro en 750 euro.

Je werkgever is echter niet verplicht om de kosten van juridische hulp te betalen. Als je werkgever de kosten niet wil betalen, dan maak je een prijsafspraak met je advocaat. Je advocaat kan met je werkgever onderhandelen en proberen dat de kosten toch door je werkgever worden vergoed.

Het recht op een toevoeging

Als je werkgever niet meewerkt, dan kan je alsnog recht hebben op een vergoeding, namelijk de toevoeging. Een toevoeging is een vorm van gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid neemt dan een deel van de betalingsverplichting op zich.

Jij hoeft dan alleen een eigen bijdrage voor de advocaatkosten te betalen. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van jouw inkomen.

Onze medewerkers kunnen voor jou uitzoeken of je mogelijk in aanmerking komt voor een toevoeging. Schroom niet om contact met ons op te nemen.

Kosten advocaat vaststellingsovereenkomst

De kosten van een advocaat variëren. Dit is afhankelijk van de complexiteit van jouw zaak. Als in de vaststellingsovereenkomst veel ingewikkelde clausules en voorwaarden zijn opgenomen, dan kan dit leiden tot hogere kosten.

Het kan ook zo zijn dat je je in een relatief makkelijke situatie bevindt. De advocaat zal dan minder tijd kwijt zijn aan jouw zaak. De kosten zijn dan doorgaans lager.

Daarnaast kan je aan je advocaat vragen of deze op basis van een fixed fee afspraak wil werken. Met zo’n afspraak weet je van tevoren hoeveel de diensten van je advocaat zullen gaan kosten. Dit geeft voor jou duidelijkheid.

Bovendien is het een prikkel voor je advocaat om efficiënt te werken. Zij worden bij een fixed fee afspraak niet beloond op basis van het aantal gewerkte uren, maar eerder op basis van het succesvol afronden van jouw opdracht. Dit biedt advocaten dus de mogelijkheid om efficiënt te werken en zich te concentreren op jouw belang, in plaats van op de klok.

Wat levert het controleren van een vaststellingsovereenkomst jou op?

Een vaststellingsovereenkomst laten controleren kan kosten met zich meebrengen, maar het kan je ook veel opleveren.

Een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat heeft de kennis en expertise om jouw vaststellingsovereenkomst te analyseren en te beoordelen op mogelijke valkuilen en implicaties. Als je alles goed laat regelen, dan kan dit je behoeden voor problemen op de lange termijn.

Regelmatig worden bepaalde zaken in een vaststellingsovereenkomst niet of onvoldoende geregeld. Denk dan bijvoorbeeld aan de uitkering van je overige vakantiedagen, de hoogte van je transitievergoeding of een fout in een datum die ervoor zorgt dat je een aantal maanden moet wachten op je WW-uitkering. Gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten spelen een essentiële rol in het voorkomen van dit soort fouten.

Daarnaast kan het voor jou lastig zijn om de juridische taal in een vaststellingsovereenkomst te begrijpen. Het laten controleren van een vaststellingsovereenkomst kan je helpen om je rechten te begrijpen. Bovendien controleert je advocaat of het voorstel van je werkgever eerlijk is. Hierdoor weet je zeker dat je rechten worden beschermd.

Bovendien kan het laten controleren van je vaststellingsovereenkomst ervoor zorgen dat jij een maximale ontslagvergoeding ontvangt. Als je akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst, dan heb je recht op een financiële vergoeding van je werkgever. Dit wordt ook wel de transitievergoeding genoemd. De hoogte van deze vergoeding hangt af van jouw salaris en de duur van je dienstverband.

Je advocaat kan helpen bij het onderhandelen om betere voorwaarden te verkrijgen. Dit kan resulteren in een overeenkomst die gunstiger is voor jou.

Tot slot levert het nakijken van een vaststellingsovereenkomst zekerheid en geruststelling op. Door een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat in te schakelen, weet je zeker dat jouw belangen worden behartigd. Een advocaat handelt namelijk altijd vanuit jouw belang.

Daarnaast kan je erop vertrouwen dat deze belangen op de juiste manier worden behartigd. Zo worden fouten in de vaststellingsovereenkomst voorkomen.

Het is dus vanwege al deze redenen ontzettend belangrijk om je vaststellingsovereenkomst te laten controleren door een specialist.

Wij staan voor je klaar

Het is begrijpelijk als je je overweldigd voelt wanneer je een vaststellingsovereenkomst ontvangt. Daarnaast aarzel je misschien om juridische hulp in te schakelen vanwege de kosten.

Onze Juridische Klantadviseurs staan je graag te woord en kunnen je snel in contact brengen met een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat.

Conclusie

Het controleren van een vaststellingsovereenkomst is van cruciaal belang om jezelf te beschermen bij ontslag. Hoewel dit kosten met zich mee kan brengen, kunnen deze mogelijk worden vergoed. Neem gerust contact met ons op als je twijfelt over de kosten. Onze medewerkers zoeken voor jou uit of je recht hebt op eventuele vergoedingen en helpen met jouw vragen over de kosten van een vaststellingsovereenkomst!

Daarnaast levert het nakijken van een vaststellingsovereenkomst jou ontzettend veel op. Het voorkomt fouten in de vaststellingsovereenkomst, het stelt je gerust en het kan er tevens voor zorgen dat jij de maximale transitievergoeding ontvangt.

Veelgestelde vragen

01
Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst bevat meerdere onderdelen. Bijvoorbeeld, de beëindigingsdatum van het dienstverband, ontslagvergoedingen en afspraken over concurrentiebedingen. Bovendien kunnen andere relevante voorwaarden worden gesteld in de vaststellingsovereenkomst.

02
Kan je de vaststellingsovereenkomst weigeren te tekenen?

Ja, als werknemer kan je de vaststellingsovereenkomst weigeren te tekenen. Je gaat dan niet akkoord met de voorgestelde voorwaarden van je werkgever. De werkgever is dan genoodzaakt om het dienstverband te beëindigen op een andere manier, bijvoorbeeld via een ontslagprocedure bij het UWV of de rechter.

03
Wordt de WW-uitkering automatisch toegekend nadat ik de vaststellingsovereenkomst heb getekend?

Nee, na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst moet je zelf een WW-uitkering aanvragen bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Zorg ervoor dat je dit ruim voor de ontslagdatum doet om onnodige vertraging in het ontvangen van de uitkering te voorkomen.

04
Wat kost een arbeidsrecht advocaat?

Een arbeidsrecht advocaat werkt op basis van een uurtarief, een vast tarief of op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging). Het tarief wordt afgesproken in een opdrachtbevestiging. Bij het beoordelen van een vaststellingsovereenkomst wordt in de meeste gevallen een bijdrage in jouw kosten van rechtsbijstand betaald door je werkgever.

05
Wat is een pro deo advocaat?

Pro Deo advocaat: Een Pro Deo advocaat is een juridische professional die juridische diensten verleent aan cliënten met beperkte financiële middelen. Ze treden op zonder kosten of tegen sterk verminderde tarieven.