Wanneer heb je recht op een transitievergoeding bij het beëindigen van je dienstverband? Deze vragen en meer zullen we in deze blog beantwoorden. 

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd, is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin afspraken worden gemaakt over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dit kan verschillende redenen hebben zoals een reorganisatie, verschil van inzicht, disfunctioneren of een arbeidsconflict. 

Wat is de transitievergoeding?

De transitievergoeding is een financiële vergoeding die een werknemer krijgt bij ontslag. Dit bedrag is bedoeld als compensatie en om de overgang naar een nieuwe baan te vergemakkelijken. 

Wanneer heb ik recht op een transitievergoeding?

Om recht te hebben op een transitievergoeding is het cruciaal dat het initiatief voor het beëindigen van het dienstverband vanuit je werkgever komt.

Voorbeelden wanneer je recht hebt op een vergoeding:

  • Je wordt ontslagen door jouw werkgever.
  • Je tijdelijke contract wordt niet verlengd door je werkgever.
  • Je neemt zelf ontslag of verlengt je tijdelijke contract niet vanwege ernstig verwijtbaar gedrag van je werkgever.

Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald?

De hoogte van uw transitievergoeding is afhankelijk van jouw maandsalaris en de duur van het dienstverband. Per 1 januari 2023 is de maximale vergoeding € 89.000 bruto. Als je jaarsalaris hoger is dan dit bedrag, dan is de vergoeding gelijk aan één bruto jaarsalaris.

Wanneer ontvang ik de transitievergoeding?

De exacte uitbetalingsdatum is wettelijk niet vastgelegd, maar wettelijke rente wordt in rekening gebracht vanaf één maand na het einde van je contract als je werkgever niet op tijd betaalt. Als betaling uitblijft, kun jeu binnen drie maanden na het einde van je contract naar de rechter stappen.

Situaties waarbij je geen recht heeft op een transitievergoeding:

  • Eigen ernstig verwijtbaar gedrag of nalaten.
  • Je was jonger dan 18 met gemiddeld minder dan 12 werkuren per week bij ontslag.
  • Ontslag wegens het bereiken van de pensioenleeftijd.
  • Faillissement of schuldsanering van je werkgever.
  • Specifieke CAO-regelingen.
  • Aansluitende tijdelijke contracten met een tussenperiode van maximaal zes maanden.
  • Aangeboden verlenging of gelijkwaardig contract vóór afloop van het huidige contract.

Extra vergoeding bij ernstige verwijtbaarheid van de werkgever

Als jouw ontslag grotendeels te wijten is aan je werkgever, kan de rechter beslissen om bovenop de transitievergoeding een extra bedrag toe te kennen: de billijke vergoeding.

Conclusie

Als je een vaststellingsovereenkomst ontvangt, heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Het is van groot belang om goed geïnformeerd te zijn en indien nodig professioneel advies in te winnen. Een goed onderhandelde vaststellingsovereenkomst met een rechtvaardige transitievergoeding kan het verschil maken in de overgang naar een nieuwe fase in je carrière.

Als je jezelf in zo’n situatie bevindt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We adviseren om een arbeidsrecht advocaat in te schakelen om de overeenkomst te checken en te onderhandelen voor een betere deal. 

Veelgestelde vragen

01
Moet ik een advocaat inschakelen voor het aanvragen van een transitievergoeding?

Het inschakelen van een advocaat is niet verplicht bij het aanvragen van een transitievergoeding. Echter, vanwege de complexiteit van het arbeidsrecht en de berekening van de vergoeding kan het raadplegen van een arbeidsrechtadvocaat nuttig zijn. Een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht kan je adviseren over je rechten, de hoogte van de vergoeding en je bijstaan tijdens onderhandelingen met je werkgever.

02
Heb ik recht op een transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid?

Bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Dit is een vergoeding die de werkgever verschuldigd is bij ontslag en kan helpen bij de overgang naar een nieuwe situatie. Het is belangrijk om de regels en voorwaarden rondom de transitievergoeding te begrijpen.

03
Wat is het verschil tussen een ontslagvergoeding en een transitievergoeding?

Een ontslagvergoeding en een transitievergoeding zijn beide financiële vergoedingen die je kunt ontvangen bij ontslag. Het verschil zit in de manier waarop ze worden toegekend. Een ontslagvergoeding is vaak het resultaat van onderhandelingen tussen de werkgever en de werknemer bij een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst) met wederzijds goedvinden. Een transitievergoeding is daarentegen een wettelijk vastgestelde vergoeding die je kunt krijgen bij ontslag via het UWV of de kantonrechter.

04
Hoe wordt de hoogte van de transitievergoeding bepaald na twee jaar ziekte?

De hoogte van de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte wordt op dezelfde wijze berekend als bij regulier ontslag. Meerdere factoren zijn van belang, zoals het aantal dienstjaren, hoogte van het maandsalaris en je leeftijd.

05
Kan ik aanspraak maken op een aanvullende ontslagvergoeding naast de transitievergoeding?

Ja, het is mogelijk om naast de transitievergoeding ook een aanvullende ontslagvergoeding te onderhandelen en op te nemen in de vaststellingsovereenkomst. Dit kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de reden van het ontslag, de omstandigheden en de onderhandelingspositie. Het is raadzaam om dit aspect te bespreken met een arbeidsrechtadvocaat om te bepalen of je recht hebt op een aanvullende ontslagvergoeding en hoe je dit het beste kunt aanpakken.