Wat is een uitsluitingsclausule?

Een uitsluitingsclausule kun je opnemen in jouw testament of bij een schenking. Hiermee bepaal jij dat een erfenis of schenking niet in de gemeenschap van de ontvanger valt. Dit betekent dat jouw erfenis of schenking eigendom blijft van de ontvanger, zelfs bij een scheiding.

Wanneer een uitsluitingsclausule? 

Een uitsluitingsclausule komt in bijna alle testamenten voor. Veel ouders willen niet dat hun kind privévermogen moet delen na een scheiding. Het wordt ook vaak gebruikt bij grote schenkingen.

Het verschil tussen een harde en zachte uitsluitingsclausule 

Er bestaat een verschil tussen een harde en zachte uitsluitingsclausule. Een harde uitsluitingsclausule sluit de partner volledig uit. De zachte variant heeft meer opties, zoals besparing op erfbelasting en uitsluiting bij overlijden.

Waar moet je rekening mee houden?

  • Vermogen naar schoonkinderen: Zelfs met een uitsluitingsclausule kan het vermogen bij de partner van jouw kind belanden als jouw kind overlijdt voor zijn of haar partner. Jouw kind kan dit regelen in zijn of haar eigen testament of je kunt een tweetrapsmaking in jouw testament opnemen.
  • Invloed op alimentatie: De uitsluitingsclausule kan invloed hebben op de hoogte van alimentatie. Jouw kind kan minder alimentatie krijgen als hij of zij een hoger vermogen heeft dan zijn of haar ex.
  • Beperkte gemeenschap van goederen: Sinds 2018 trouwen partners automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Een uitsluitingsclausule blijft echter nuttig, omdat partners nog steeds in volledige gemeenschap van goederen kunnen trouwen als ze dat wensen.

Laat je adviseren door de notaris 

Het is verstandig om de uitsluitingsclausule te bespreken met jouw notaris. Hetzelfde geldt voor jouw kind. Jouw notaris kan het beste advies geven over wat er gebeurt als jouw kind een schenking ontvangt, deze uitgeeft aan bijvoorbeeld de uitbouw van de gezamenlijke woning, en vervolgens na tien jaar gaat scheiden. Behoudt jouw kind dan nog steeds het volledige recht op de nalatenschap of schenking? Of is het dan ‘op’? De notaris kan hierover adviseren.

Veelgestelde vragen

01
Wat is een tweetrapsmaking?

Tweetrapsmaking: Een tweetrapsmaking is een testamentaire regeling waarbij de erfenis eerst naar de langstlevende partner gaat en vervolgens naar andere erfgenamen of instanties.

02
Wat doet een notaris?

Een notaris is een juridische professional die juridische documenten opstelt, verifieert en bekrachtigt. De notaris maakt bijvoorbeeld een koopakte, hypotheekakte, testament en andere juridische documenten. Ook stel een notaris een verklaring van erfrecht op.

 

03
Wat betekent getrouwd in gemeenschap van goederen?

Trouwen in gemeenschap van goederen is een huwelijksregeling waarbij alle bezittingen en schulden die zowel vóór als tijdens het huwelijk zijn verkregen, gezamenlijk eigendom worden van beide echtgenoten. Dit betekent dat bij echtscheiding of overlijden, alles gelijk wordt verdeeld tussen de partners.