Samen met uw advocaat een verzoekschrift indienen
Om de procedure te starten, stelt uw advocaat samen met u een verzoekschrift op en stuurt dit naar de rechter. Als u zelf de schade hebt geleden kunt u een verzoekschrift indienen, maar ook als u nabestaande bent.
Dit staat er in een verzoekschrift:
Uw voornamen, naam, adres en woon- of vestigingsplaats. Naam, adres en woon- of vestigingsplaats van de andere partij(en). De aard en de vermoedelijke hoogte van de gevraagde schadevergoeding. Welk geschilpunt u de rechter voorlegt. Een overzicht van de inhoud en het verloop van de onderhandelingen. Naam, adres en telefoonnummer van uw eventuele advocaat of andere gemachtigde.
Verzamel bewijsstukken
Hoe meer bewijsstukken u kunt verzamelen,hoe sterker u staat. Het is belangrijk om kopieën van bewijsstukken die uw verhaal ondersteunen met het verzoekschrift mee te sturen. Bijvoorbeeld brieven of overeenkomsten. U kunt ook eventuele getuigen vragen hun kijk op de zaak op te schrijven (getuigenverklaring).
U wordt uitgenodigd voor de zitting
Zowel u als de tegenpartij ontvangen een uitnodiging voor de mondelinge behandeling (zitting). In die uitnodiging staat wanneer (datum) en waar (locatie) de zitting plaatsvindt. De andere partij ontvangt bij de uitnodiging een kopie van het verzoekschrift met de bijlagen.
Tegenpartij mag verweerschrift indienen
De tegenpartij mag reageren op het verzoekschrift. Dat is een verweerschrift. Daarin kunnen zaken die in het verzoekschrift staan, worden tegengesproken. Ondersteund met bewijsstukken. Bijvoorbeeld foto’s van het ongeval of getuigenverklaringen. Het verweerschrift met bijlagen gaat in drievoud naar de rechtbank. Het moet daar minimaal 5 dagen voor de zitting binnen zijn.
Op de zitting
U gaat samen met uw advocaat naar de zitting. We raden u ten zeerste aan om op de zitting te verschijnen. Het is niet verplicht, maar niet opdagen kan de rechter doen besluiten om in uw nadeel te beslissen.
Beide partijen mogen hun mening geven
Tijdens de zitting krijgt u de gelegenheid om uw mening te geven. Degene die het verzoekschrift heeft ingediend (de verzoeker) mag als eerste. Dan mag de tegenpartij (verweerder) een reactie geven. Daarna komen beide partijen ieder nog een keer aan de beurt. Meestal voert uw advocaat het woord. De rechter zal doorvragen om een volledig beeld van de situatie te krijgen.
U mag mensen meenemen
De zitting is openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen. Denk van tevoren goed na of u familie, vrienden of collega’s wilt meenemen. U kunt er steun aan hebben, maar ze kunnen u ook afleiden en u zenuwachtig maken.
Oplossen van het conflict
Iedereen is gebaat bij een oplossingsmethode waarmee beide partijen vrede hebben. De rechter onderzoekt tijdens de zitting welke oplossingsmethode in deze situatie het beste past: een schikking, een voorstel tot mediation of een uitspraak van de rechter.
Schikking
Vaak geeft de rechter aan het einde van de zitting zijn voorlopige mening over de zaak. Vaak stuurt hij dan aan om in gezamenlijk overleg tot een schikking (oplossing) te komen. Als beide partijen daarmee instemmen, onderbreekt de rechter daarvoor de zitting. Buiten de rechtszaal (‘op de gang’), proberen beide partijen er met behulp van hun advocaten samen uit te komen. Na een tijdje komt iedereen weer terug in de rechtszaal. En als er geen oplossing is gevonden? Dan wordt dit schriftelijk vastgelegd in een proces-verbaal. Beide partijen ondertekenen dit. Een kopie van het proces-verbaal krijgt u thuisgestuurd. De schikking is een bindende afspraak. Beide partijen moeten die afspraak nakomen.
Mediation
Vaak kan bemiddeling (mediation) met behulp van een onafhankelijke, specialistische bemiddelaar (mediator) een oplossing dichterbij brengen. Het is minder ingrijpend dan een lange vervolgprocedure bij de rechter en scheelt tijd en geld. Onder begeleiding van een mediator wordt naar een toekomstgerichte oplossing voor alle aspecten van het conflict gezocht. Daarom kijkt de rechter altijd of uw zaak zich leent voor mediation. Maar u kunt ook zelf aangeven dat u mediation wilt. U bent niet verplicht om aan een mediationvoorstel van de rechter mee te werken. Overleg met uw letselschade-advocaat wat het beste voor u is.
Uitspraak (beschikking)
De rechter doet geen uitspraak:
Als de verzoeker de procedure intrekt. Als u via mediation een akkoord bereikt. Wanneer u een schikking treft. Als u een akkoord hebt bereikt kan de rechter deze afspraken vastleggen in een uitspraak.
De rechter doet wel een uitspraak
Wanneer de zitting is geëindigd zegt de rechter wanneer de uitspraak (beschikking) zal zijn. Over het algemeen is dat binnen zes weken na de zitting. De beschikking krijgt uw advocaat toegestuurd. In de beschikking staat welk oordeel de rechter uitspreekt over het deelgeschil.
Uitspraak? De veroorzaker of verzekeraar betaalt
Het uitgangspunt is dat de veroorzaker van het ongeval of diens verzekeraar uw advocaatkosten betaalt. Dat is ook het geval als u het deelgeschil verliest. De rechter houdt bij zijn uitspraak rekening met de griffiekosten en de ‘redelijke’ advocaatkosten.
Als u het niet eens bent met de uitspraak
Helaas kunt u bij een deelgeschil niet tegen de uitspraak in hoger beroep gaan. U kunt de vraag over aansprakelijkheid en de omvang van de schade wel aan de rechter voorleggen in een bodemprocedure. Wilt u dat? dan betekent dit dat u de onderhandeling met de (verzekeraar van de) veroorzaker tegenover elkaar komt te staan in een procedure. Voordeel is dat u mogelijk toch u recht kunt halen. Er wordt in de bodemprocedure veel uitvoeriger door de rechter naar de zaak gekeken. Nadeel is dat een bodemprocedure veel langer duurt dan een deelgeschilprocedure.