U woont samen u, maar uw wilt uit elkaar gaan. Mogelijk heeft u een samenlevingscontract, dat u wilt ontbinden. Hoe zit het met de woning, de spullen en het geld? En hoe zit het met de kinderen en de alimentatie? Het liefst gaat u met goede afspraken uit elkaar, maar dat is niet altijd meteen mogelijk. Zeker niet als de emoties hoog oplopen. Op Juridisch.nl vindt u de juiste advocaat of mediator die u verder helpt.
De beëindiging van uw samenleving kan juridische gevolgen hebben. Heeft u een samenlevingscontract? Zijn er minderjarige kinderen? Is er een koopwoning die verdeeld moet worden? Allemaal zaken die juridisch moeten worden geregeld als u uit elkaar gaat.
Om de samenwoning officieel te beëindigen hoeft u niet naar de rechter. Zijn er kinderen? Dan moet u een ouderschapsplan opstellen. In het ouderschapsplan maakt u afspraken over de zorg en de kosten van de kinderen. Als u uit elkaar wilt en u bent het over bepaalde zaken niet met elkaar eens, dan komt de rechter er aan te pas. Veelvoorkomende onderwerpen waarmee u te maken krijgt, zijn: Omgangsregeling en kinderalimentatie. Een ouderschapsplan is verplicht! Wie krijgt de woning of wordt de woning verkocht Verdeling van gezamenlijke spullen en geld Ontbinding samenlevingscontract Heeft u een geschil met uw partner over de beëindiging van de samenwoning? Dan is het belangrijk om aan het begin van het uit elkaar gaan te kiezen of u ieder een eigen advocaat inschakelt of dat u samen met uw partner een mediator kiest om de geschilpunten op te lossen.
Een eigen advocaat komt alleen op voor uw belangen. Omgekeerd geldt dat ook voor de advocaat die uw ex-partner kiest. Komen de advocaten er niet uit? Dan belandt u in een “vechtscheiding”. Dit kan lang duren. De onderwerpen waar u het niet over eens wordt, legt u aan de rechter voor. De rechter beslist uiteindelijk. Het is altijd de vraag of deze route verstandig is, met name als er kinderen bij zijn betrokken.
Als u er samen voor kiest om het uit elkaar gaan te regelen via een mediator, dan heeft dat veel voordelen. De mediator kiest geen partij en probeert voor u beiden (en de kinderen) alles zo goed mogelijk te regelen. Dat kan snel gaan. Aan het eind sluit u een overeenkomst waarin alle afspraken goed zijn vastgelegd. Zo heeft iedereen duidelijkheid. Er hoeft geen rechtszaak te worden gestart.
Juridisch.nl geeft u inzicht in de mogelijkheden en helpt u bij het vinden van de juiste advocaat of mediator voor uw zaak.. U wordt op deskundige en professionele wijze geholpen bij de beëindiging van de samenwoning en alles wat juridisch geregeld moet worden.