Jij en je partner willen scheiden. Het liefste willen jullie dat in goed overleg doen. Een scheidingsmediator kan je hierbij helpen. Een mediator is onpartijdig en een echte specialist in het begeleiden van onderhandelingen. Vooral wanneer je samen kinderen hebt, is mediation bij scheiding de beste optie. Maar hoe werkt een scheiding in mediation en wat zijn de kosten? Hieronder wordt alles uitgelegd zodat jij de goede mediator kan kiezen. 

Hoe werkt mediation?

1. Zet je ideeën op papier

Jij en je partner willen in goed overleg scheiden. Voordat je een mediator kiest, is het goed om alvast samen wat zaken op papier te zetten. Waarover wil je graag goede afspraken maken? Door hierover samen na te denken, weet je waar je staat en bespaart het je tijd.

2. Kies samen met je partner een mediator uit

Het kiezen van de juiste mediator is iets wat je samen met je partner doet. Wij helpen je graag bij het vinden van een goede advocaat-mediator die bij je past. Jullie moeten je beiden op je gemak voelen bij deze persoon. De advocaat-mediators binnen ons netwerk hebben jarenlange ervaring. Neem daarom contact met ons op en vraag om een persoonlijke kennismaking met de mediator.

3. Leg afspraken vast

Het aantal gesprekken dat nodig is voor mediation verschilt per situatie. En daarmee verschillen ook de kosten. De mediator zorgt er samen met jullie voor dat alle belangrijke afspraken goed op papier komen. Onderwerpen zoals de partneralimentatie, de verdeling van de spullen, het geld en de woning komen in het echtscheidingsconvenant te staan. Afspraken over de kinderen komen in het ouderschapsplan.

4. Het echtscheidingsverzoek

Het echtscheidingsverzoek wordt samen met het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan naar de rechtbank gestuurd. De rechter bekrachtigt vervolgens het verzoekschrift en de afspraken. Je hoeft niet naar een zitting. Deze procedure verloopt schriftelijk.

5. Inschrijven van de scheiding bij gemeente

Heeft de rechter je echtscheidingsverzoek goedgekeurd? Dan moet dit ook nog aan de gemeente waar je staat ingeschreven worden doorgegeven. Ook dit regelt de scheidingsmediator voor jullie. Zodra je echtscheiding is ingeschreven, ben je officieel gescheiden.

Wat kost mediation?

Kosten advocaat/mediator

Je maakt met de advocaat/mediator een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie. Wanneer jouw inkomen onder een bepaalde grens komt, kan je in aanmerking komen voor een toevoeging. In dit geval wordt een deel van kosten gesubsidieerd door de overheid en hoef je enkel nog een eigen bijdrage te betalen. 

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of een andere instantie betaal je griffierechten. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als je in aanmerking komt voor een subsidie. 

Voor wie is mediation bij scheiding geschikt?

Scheiden via een scheidingsmediator is mogelijk als jij en je partner nog goed door één deur kunnen. Natuurlijk kan het voorkomen dat jullie het niet eens zijn over bepaalde zaken. Een mediator kan dan bemiddelen, zodat je het alsnog samen eens wordt.

Zo werkt mediation

De mediator scheiding legt in een eerste gesprek met je en je (ex-)partner de spelregels van mediation uit. Je belangen en die van je (ex-)partner worden in kaart gebracht. Stap voor stap zoek je samen naar oplossingen waar je beiden achterstaat. In een overeenkomst worden alle afspraken vastgelegd. Het aantal gesprekken dat hiervoor nodig is, verschilt per situatie.

Kinderen en scheiding

Wanneer je en je (ex-)partner kinderen hebben, is scheiden met een scheidingsmediator de beste optie. Je kinderen moeten niet de dupe worden van je scheiding. Daarom komen de belangen van je kinderen bij de mediator op de eerste plaats. De mediator zorgt voor duidelijke afspraken over bijvoorbeeld de omgangsregeling en de kosten van de kinderen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Op deze manier weet iedereen waar hij of zij aan toe is na de scheiding. 

De voordelen van mediation bij scheiding

Kies je voor een scheidingsmediator? Dan is je scheiding vaak sneller geregeld, dan wanneer je kiest voor een advocaat. Een mediator is onpartijdig en helpt je een oplossing te vinden. Zo kom je snel tot afspraken waarover je beiden tevreden bent. Daarnaast scheelt mediation vaak in kosten in vergelijking met een eigen advocaat.  Je maakt beiden namelijk gebruik van 1 advocaat-mediator, de kosten worden dan ook verdeeld onder jullie beiden. 

Zo kies je de juiste mediator

Het is belangrijk dat je gezamenlijk een scheidingsmediator kiest . Je moet je beiden op je gemak voelen en vertrouwen hebben in de mediator. Op Juridisch.nl vind je scheidingsmediators die staan ingeschreven bij het register van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Zij voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en houden zich aan het reglement en de gedragsregels van de MfN. Neem contact met ons op, wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte advocaat-mediator. 

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen voor dit artikel