Vertel het uw partner

U wilt definitief scheiden. Het is belangrijk dat u dit eerst aan uw partner vertelt. Een moeilijk moment. Vertel duidelijk waarom u wilt scheiden. Geef uw partner de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Neem geen overhaaste beslissingen.

Kies een advocaat

Kies een advocaat die bij u past. Op Juridisch.nl vindt u altijd een geschikte advocaat bij u in de buurt. De advocaat informeert u over alle papieren die nodig zijn om de scheiding te regelen. Wilt u toch liever samen de scheiding aanvragen? Kies dan samen voor een mediator.

Maak afspraken

Uw advocaat helpt u bij het maken van afspraken met uw ex-partner. Het kan zijn dat uw ex ook een advocaat in de arm neemt. Heeft u minderjarige kinderen? Dan moet er een ouderschapsplan worden gemaakt. In het ouderschapsplan staan bijvoorbeeld de omgangsregeling en hoe de kosten van de kinderen zijn geregeld. Onderwerpen zoals partneralimentatie en de verdeling van het geld, de spullen en de eventuele schulden probeert u te regelen in een overeenkomst. Die wordt ook wel echtscheidingsconvenant genoemd.

Vraag de scheiding aan

Zijn alle afspraken gemaakt? Dan verloopt de echtscheidingsprocedure schriftelijk en snel. Uw advocaat stuurt de overeenkomst (echtscheidingsconvenant) en het ouderschapsplan (als er minderjarige kinderen zijn) naar de rechter. Lukt het niet om over alle onderwerpen eens te worden? Dan stuurt uw advocaat een brief naar de rechter met het verzoek om over de onderwerpen waarover u van mening verschilt een beslissing te nemen. De advocaat van uw ex-partner mag hierop reageren (verweerschrift). Op de zitting bij de rechter kan een toelichting worden gegeven. Daarna beslist de rechter.

Afwikkeling echtscheiding

 

De rechter beslist en spreekt de echtscheiding officieel uit. Bent u het alletwee eens met de uitspraak? Dan kan de schriftelijke uitspraak van de rechter snel worden ingeschreven bij de gemeente. Uw advocaat zorgt hiervoor. Na de inschrijving bent u definitief gescheiden. Bent u het niet eens met de uitspraak? Dan kunt u in hoger beroep gaan.

 

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Verzamel belangrijke informatie

Er zijn heel wat papieren nodig bij de aanvraag van een scheiding. In onze handige checklist ziet u precies welke dat zijn. Bewaar kopieën van de papieren in een map en noteer wat er in de map zit. De advocaat heeft dan een goed beeld van uw situatie en kan u beter informeren en helpen.

Maak een ouderschapsplan

Heeft u minderjarige kinderen? Maak dan praktische afspraken en probeer zoveel mogelijk op te schrijven in een ouderschapsplan. Uw advocaat rekent de kinderalimentatie voor u uit. Officiële alimentatieberekeningen zijn namelijk behoorlijk ingewikkeld.

Maak een lijst van alles wat verdeeld moet worden

Het beste is om de spullen (stoelen, bank, tafel, schilderijen, enzovoort) in overleg te verdelen. Zijn er veel waardevolle spullen of komt u er niet uit? Maak dan een inventarislijst. Het uitgangspunt daarbij is dat de verdeling eerlijk verloopt. U hebt vaak allebei recht op de helft.

Wanneer kies ik voor een eigen advocaat?

Bij een scheiding moeten er heel wat afspraken gemaakt worden tussen u en uw (ex-) partner. Natuurlijk kunt u dat het beste in goed overleg doen, met hulp van een mediator bijvoorbeeld. Soms is dat niet meer mogelijk. Dan kiest u voor uw eigen advocaat. Bent u verbaal minder sterk dan uw partner, of heeft u minder kennis van zaken? Ook dan kan het fijn zijn om een eigen advocaat in te schakelen.

Wat is een ouderschapsplan?

Wanneer u wilt scheiden en u heeft samen minderjarige kinderen, dan is naast een echtscheidingsconvenant ook een ouderschapsplan verplicht. Hierin worden alle gemaakte afspraken over de verzorging, opvoeding en alimentatie van uw kinderen vastgelegd. U kunt deze zelf opstellen, er bestaat geen standaardouderschapsplan. Lees waaraan een goed ouderschapsplan moet voldoen.

Ik wil in goed overleg scheiden, maar wel met een eigen advocaat. Kan dat?

U vindt het fijn wanneer een advocaat voor uw belangen opkomt. Toch wilt u alles in goed overleg regelen met uw (ex-)partner. In dit geval kunt u ook kiezen voor overlegscheiden. Dit lijkt op mediation, alleen hebben beide partners dan ieder een eigen advocaat. Het doel is om een vechtscheiding te voorkomen.

Vind direct de juiste advocaat