Je besluit staat vast, je wil gaan scheiden. Een grote stap in je leven. Er gaan veel dingen veranderen. Voordat het huwelijk definitief is ontbonden, zul je een aantal beslissingen moeten nemen. In dit artikel vertellen wij waar je moet beginnen als je wil scheiden. Een van de eerste keuzes zal zijn: kies je voor een advocaat of voor een mediator?

Kun je niet meer met je (ex-) partner door één deur? Dan kun je het beste voor een eigen advocaat kiezen. De advocaat die je kiest komt uitsluitend voor je belangen op en vraagt de rechter om het huwelijk te beëindigen. Houd er rekening mee dat de advocaat die je kiest gespecialiseerd is in familierecht. Hieronder lees je hoe dit werkt, wat het kost en wat je vooraf zelf kunt doen. Je kunt ook direct een familierecht advocaat zoeken bij je in de buurt.

Nu kiezen meer mensen voor mediator bij scheiding, ook wel echtscheidingsmediation genoemd. Deze manier van scheiden is handig. Dit geldt vooral als je nog goed met je (ex-) partner kunt omgaan. Het is ook handig als er kinderen bij betrokken zijn.

Hoe werkt een scheiding aanvragen?

1. Vertel het je partner

Je wil definitief scheiden. Het is belangrijk dat je dit eerst aan je partner vertelt. Een moeilijk moment. Vertel duidelijk waarom je wil scheiden. Geef je partner de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Neem geen overhaaste beslissingen.

2. Kies een advocaat

Kies een advocaat die bij je past. Op Juridisch.nl vind je altijd een geschikte advocaat bij je in de buurt. De advocaat informeert je over alle papieren die nodig zijn om de scheiding te regelen. Wil je toch liever samen de scheiding aanvragen? Kies dan voor een mediator waar je gezamenlijk mee om de tafel gaat zitten.

3. Maak afspraken

Je advocaat helpt je bij het maken van afspraken met je ex-partner. Het kan zijn dat je ex ook een advocaat in de arm neemt. Heb je minderjarige kinderen? Dan moet er een ouderschapsplan worden gemaakt. In het ouderschapsplan staan bijvoorbeeld de omgangsregeling en hoe de kosten van de kinderen zijn geregeld. Onderwerpen zoals partneralimentatie en de verdeling van het geld, de spullen en de eventuele schulden probeer je te regelen in een overeenkomst. Deze overeenkomst wordt ook wel een echtscheidingsconvenant genoemd.

4. Vraag de scheiding aan

Zijn alle afspraken gemaakt? Dan verloopt de echtscheidingsprocedure schriftelijk en snel. Je advocaat stuurt de overeenkomst (echtscheidingsconvenant) en het ouderschapsplan (als er minderjarige kinderen zijn) naar de rechter. Lukt het niet om over alle onderwerpen eens te worden? Dan stuurt je advocaat een brief naar de rechter met het verzoek om over de onderwerpen waarover je van mening verschilt een beslissing te nemen. De advocaat van je ex-partner mag hierop reageren (verweerschrift). Op de zitting bij de rechter kan een toelichting worden gegeven. Daarna beslist de rechter.

5. Afwikkeling echtscheiding

De rechter beslist en spreekt de echtscheiding officieel uit. Ben je het allebei eens met de uitspraak? Dan kan de schriftelijke uitspraak van de rechter worden ingeschreven bij de gemeente. Je advocaat zorgt hiervoor. Na de inschrijving ben je definitief gescheiden. Ben je het niet eens met de uitspraak? Dan kun je in hoger beroep gaan.

Wat kost het aanvragen van een scheiding?

Kosten advocaat

Je maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie. Wanneer je een lager inkomen hebt, kan het namelijk zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Een toevoeging is een subsidie van de overheid, je moet alleen nog een eigen bijdrage betalen.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt je griffierecht. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als je in aanmerking komt voor subsidie.

Wat kun je zelf doen?

Verzamel belangrijke informatie

Er zijn heel wat papieren nodig bij de aanvraag van een scheiding. In onze handige checklist zie je precies welke dat zijn. Bewaar kopieën van de papieren in een map en noteer wat er in de map zit. De advocaat heeft dan een goed beeld van je situatie en kan je beter informeren en helpen.

Maak een lijst van alles wat verdeeld moet worden

Het beste is om de spullen (stoelen, bank, tafel, schilderijen, enzovoort) in overleg te verdelen. Zijn er veel waardevolle spullen of komt je er niet uit? Maak dan een inventarislijst. Het uitgangspunt daarbij is dat de verdeling eerlijk verloopt. Je hebt vaak allebei recht op de helft.

Handig om te weten

Wanneer kies ik voor een eigen advocaat?

Bij een scheiding moeten er heel wat afspraken gemaakt worden tussen je en je (ex-) partner. Natuurlijk kun je dat het beste in goed overleg doen, met behulp van een mediator bijvoorbeeld. Soms is dat niet meer mogelijk. Dan kies je voor je eigen advocaat. Ben je verbaal minder sterk dan je partner, of heb je minder kennis van zaken? Ook dan kan het fijn zijn om een eigen advocaat in te schakelen.

Wat is een ouderschapsplan?

Wanneer je wil scheiden en je hebt samen minderjarige kinderen, dan is naast een echtscheidingsconvenant ook een ouderschapsplan verplicht. Hierin worden alle gemaakte afspraken over de verzorging, opvoeding en alimentatie van je kinderen vastgelegd. Je kunt deze zelf opstellen, er bestaat geen standaard ouderschapsplan.

Ik wil in goed overleg scheiden, maar wel met een eigen advocaat. Kan dat?

Je vindt het fijn wanneer een advocaat voor je belangen opkomt. Toch wil je alles in goed overleg regelen met je (ex-)partner. In dit geval kun je ook kiezen voor overleg scheiden. Dit lijkt op mediation, alleen hebben beide partners dan ieder een eigen advocaat. Het doel is om een vechtscheiding te voorkomen.

Een eigen advocaat inschakelen

Je hebt ervoor gekozen om een eigen advocaat in te schakelen voor je echtscheiding, dit wordt ook wel eenzijdig verzoek genoemd. In dit geval zal je (ex-) partner hoogstwaarschijnlijk ook een eigen advocaat inschakelen. Je advocaat komt op voor je belangen en vice versa.

Onderwerpen bespreken

Met je advocaat bespreekt je de belangrijkste onderwerpen, zoals:

– Zijn er kinderen voortgekomen uit het huwelijk? Zo ja, dan ben je verplicht om afspraken omtrent je kinderen op te schrijven in een zogeheten ouderschapsplan.

– Is er sprake van een koopwoning en wil je of je (ex-) partner in de woning blijven wonen? Als jullie allebei niet meer in het huis willen blijven, moet het huis worden verkocht.

– Heb je recht op alimentatie of ben je verplicht alimentatie te betalen en hoeveel bedragen deze ontvangsten of kosten? Het kan hierbij gaan om partneralimentatie, kinderalimentatie of allebei.

– Wat is de hoogte van de gezamenlijke bezittingen en schulden? Er dienen afspraken gemaakt te worden over de verdeling hiervan.

Samen met je advocaat stel je afspraken op die je wil maken met je (ex-) partner omtrent deze onderwerpen. Vrijwel dezelfde onderwerpen zullen besproken worden tussen je (ex-) partner en zijn/haar advocaat.

Afspraken maken met de advocaat van je (ex-) partner

Nadat de onderwerpen zijn besproken, zal je advocaat contact opnemen met de advocaat van je (ex-) partner. Aan de hand van de afspraken die jij en je advocaat hebben gemaakt, probeert hij/zij overeenstemming te vinden met de advocaat van je (ex-) partner.

Komen de advocaten er onderling uit, dan worden de afspraken vastgelegd in een zogeheten echtscheidingsconvenant. Hierin staan alle afspraken omtrent de scheiding. Hierna dient een van de twee advocaten een verzoekschrift in bij de rechtbank. Let wel, het maken van afspraken omtrent de scheiding is niet verplicht.

Komen de advocaten er onderling niet uit, omdat bijvoorbeeld de belangen van je en je (ex-) partner te ver uit elkaar liggen of de emoties te hoog oplopen? Dan beland je in een zogeheten vechtscheiding. In dit geval kan de scheidingsprocedure lang duren. De onderwerpen waar je het niet over eens wordt, legt je advocaat voor aan de rechter aan de hand van een verzoekschrift. De rechter beslist uiteindelijk over de geschillen.

Echtscheiding aanvragen bij de rechtbank

Het verzoek om echtscheiding wordt door je advocaat gedaan middels een verzoekschrift aan de rechtbank. In het verzoekschrift legt je advocaat uit hoe je (en je partner) de scheiding wil/willen regelen. Je vraagt de rechter te beslissen over de afspraken in het verzoekschrift. Je (ex-) partner mag met de eigen advocaat verweer voeren of voorstellen doen. Vervolgens worden jullie uitgenodigd bij de rechter (de zitting). Eventuele onduidelijkheden kunnen dan worden uitgelegd en vragen van de rechter kunnen worden beantwoord. Daarna doet de rechter een uitspraak over de afspraken in het verzoekschrift.

Het huwelijk definitief beëindigen

Na de uitspraak van de rechter ben je nog niet officieel gescheiden. Als je het niet eens bent met de beslissing, dan kun je in hoger beroep gaan. Ben je het samen eens met de beslissing, dan kan het huwelijk officieel worden beëindigd door inschrijving in de Burgerlijke Stand. De echtscheiding is dan officieel een feit. De gehele scheidingsprocedure duurt vaak vele maanden. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de complexiteit van de zaak.

Veelgestelde vragen

01
Hoe vraag ik een echtscheiding aan?

Om een echtscheiding aan te vragen, dient er een echtscheidingsverzoek ingediend te worden bij de rechtbank. Dit doet jouw advocaat voor je.

02
Moet ik naar de rechter voor een echtscheiding?

Ja, in Nederland moet een echtscheiding via de rechtbank worden geregeld. Dit houdt in dat een verzoek tot echtscheiding moet worden ingediend door een advocaat.

03
Hoe lang duurt een echtscheidingsprocedure in Nederland?

De duur van een echtscheidingsprocedure kan variëren, maar gemiddeld duurt het proces in Nederland ongeveer vier tot zes maanden. Dit kan langer duren als de zaak complex is of als er geschillen zijn waarover de rechtbank moet beslissen.

04
Hoeveel kost een echtscheiding?

Hoeveel een echtscheiding gaat kosten, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Meestal rekent de advocaat een uurtarief. Wanneer jij een lager inkomen hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor een toevoeging. Een deel van de advocaatkosten wordt dan gesubsidieerd door de overheid. Hier hoef je alleen nog een eigen bijdrage in te leggen en betaal je geen uurtarief.

05
Is een advocaat verplicht bij een echtscheiding?

Wanneer je gaat scheiden heb je een advocaat nodig. Alleen een advocaat kan namelijk een echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. Daarnaast helpt de advocaat bij het maken van afspraken tussen jouw en je ex-partner. Jouw eigen advocaat kijkt hierbij naar jouw persoonlijke belang.