Sociale huurwoningen zijn er voor mensen met een bescheiden inkomen. Woont je in een sociale huurwoning? Dan kun je op dit moment te veel huur betalen. De huurprijs voor een sociale huurwoning mag nooit meer dan € 711,- zijn. Dat is de kale huur, dus zonder voorschotten of servicekosten. De hoogte wordt berekend volgens het puntensysteem van de huurcommissie. Hoe meer punten je huurwoning heeft, hoe hoger de huur die je verhuurder mag vragen.

Hoe werkt huurverlaging bij een sociale huurwoning?

 1. Huurverlaging op punten

Je wilt weten of je te veel huur betaalt. Op de website van de Huurcommissie kun je dit controleren. Op basis van een puntentelling krijg je een schatting van de maximale huurprijs van je woning. Let op: dit is slechts een schatting!

2. Stel een huurverlaging voor aan je verhuurder

Als huurder stuur je een brief naar je verhuurder waarin je om huurverlaging vraagt. Doe dat zo snel mogelijk, want de eventuele verlaging gaat pas twee maanden na de brief in.

3. Verhuurder niet akkoord? Schakel een huurrecht-advocaat in

Als je verhuurder niet akkoord gaat met de verlaging, heb je een advocaat nodig. Je huurrecht-advocaat zal proberen een regeling te treffen. Lukt dit niet, dan kun je de huurcommissie om een beslissing vragen.

4. Naar de huurcommissie

Als de verhuurder het niet eens is met de huurverlaging of helemaal niet reageert, kun je naar de huurcommissie. Dit moet binnen zes weken na de door jou voorgestelde ingangsdatum van de huurverlaging.

5. De huurcommissie doet uitspraak

Zolang de huurcommissie geen uitspraak doet, moet je de oude huurprijs blijven betalen. Is een huurverlaging terecht? Dan wordt er een datum bepaald waarop deze ingaat. Let op: de huurverlaging kan gevolgen hebben voor je huurtoeslag.

Wat kost het aanvragen van huurverlaging?

Kosten advocaat

Je maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of je in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

 

Veelgestelde vragen

01
Wat gebeurt er na het indienen van een verzoek tot huurverlaging?

Na het indienen van een verzoek tot huurverlaging zal de verhuurder of woningcorporatie het huishoudinkomen beoordelen en kijken of de huurder voldoet aan de gestelde voorwaarden. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, kan de huurverlaging worden toegekend.

02
Kan ik als huurder bezwaar maken als mijn verzoek tot huurverlaging wordt afgewezen?

Ja, als uw verzoek tot huurverlaging wordt afgewezen en u van mening bent dat u wel recht heeft op huurverlaging, kunt u bezwaar maken bij de verhuurder of woningcorporatie en eventueel juridisch advies inwinnen om uw zaak te bespreken.

03
Geniet ik als huurder van huurbescherming bij een tijdelijke huurovereenkomst?

Ja, huurders genieten ook bij een tijdelijke huurovereenkomst van bepaalde huurbeschermingsregels, maar deze kunnen verschillen afhankelijk van het type tijdelijke huurovereenkomst.

04
Kan ik als huurder juridische stappen ondernemen tegen de huurbeëindiging door de verhuurder?

Ja, als u het niet eens bent met de huurbeëindiging of als u vindt dat de verhuurder niet volgens de juiste procedures handelt, kunt u juridisch advies inwinnen en eventueel bezwaar maken bij de rechtbank.

05
Hoe kan ik een verzoek indienen voor huurverlaging in mijn sociale huurwoning?

De woningbouwvereniging controleert je inkomen bij de Belastingdienst. Als je recht hebt op huurverlaging, ontvang je vóór 1 juni 2023 een bericht van de woningbouwvereniging. De huurverlaging gaat in op 1 juli 2023.

Als je geen bericht hebt ontvangen, maar denkt dat je recht hebt op huurverlaging, neem dan vóór 12 juli 2023 contact op met de Huurcommissie.

Je kunt ook zelf om huurverlaging vragen bij je woningbouwvereniging als je een woonwagen van hen huurt of als je inkomen in 2022 of 2023 is gedaald naar minder dan 120% van het minimuminkomen.