
Opzegtermijn en vaststellingsovereenkomst
Bij een vaststellingsovereenkomst moet u rekening houden met de opzegtermijn. Doet u dat niet, dan loopt u mogelijk loon of WW mis.
Ontslag op staande voet is de meest ingrijpende vorm van ontslag. U wordt namelijk per direct ontslagen en ontvangt per direct geen loon meer. Blijft het ontslag in stand, dan heeft u geen recht op WW. Deze vorm van ontslag kan daarom niet zomaar worden gegeven, er moet namelijk een dringende reden zijn. Regelmatig wordt er na ontslag op staande voet alsnog een ontslagregeling getroffen. Bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst.
Bel nu: 085 - 029 1021
U kunt alleen ontslagen worden op staande voet als daar een dringende reden voor is. Uw gedrag of handelen moet de oorzaak zijn van deze reden. Daarnaast moet er een spoedeisend belang zijn. Zodra de werkgever op de hoogte is van de dringende reden, moet hij u direct ontslaan. Hij mag daar niet een week mee wachten. Tenzij een onderzoek naar de ontslagreden noodzakelijk is en er tijd nodig is om bewijs te verzamelen. U kunt dan op non-actief wordt gesteld.
Voorbeelden van een dringende reden zijn:
Uw werkgever moet bewijzen dat er sprake is van een dringende reden.
U kunt het ontslag op staande voet aanvechten. Dat doet u door een brief op te stellen waarin u duidelijk maakt dat u het niet eens bent met het ontslag. Ook geeft u in deze brief aan beschikbaar te zijn voor werk en dat uw loon doorbetaald moet worden. Besluit uw werkgever het ontslag door te zetten, dan moet u binnen twee maanden de zaak voorleggen aan de rechter. U vraagt dan aan de rechter om vast te stellen dat er geen dringende reden was en daarom het ontslag moet worden vernietigd. Krijgt u gelijk van de rechter, dan blijft u in dienst en moet uw werkgever uw loon doorbetalen. Het kan verstandig zijn om direct een arbeidsrecht specialist, zoals een advocaat, in te schakelen om de brief te schrijven. Niet alleen staat u sterker, maar u heeft bovendien de juiste hulp als het tot een procedure mocht komen.
Voordat u naar de rechter gaat om het ontslag op staande voet te laten vernietigen, kunt u proberen er met uw werkgever onderling uit te komen (schikken). Zo voorkomt u dat de rechter een beslissing neemt. Dat kan gunstig uitpakken omdat u tijdens het schikken invloed kunt uitoefenen op de uitkomst daarvan. In veel gevallen leidt het schikken tot het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Met een vaststellingsovereenkomst kunt u uw WW veilig stellen. Ook kan er tijdens het schikken een eventuele ontslagvergoeding worden afgesproken. Mocht het schikken niet tot resultaat leiden, dan kunt u alsnog gaan procederen.
Bent u op staande voet ontslagen? Dan is het aan te raden het ontslag aan te vechten. Want als u dat niet doet, krijgt u geen WW. Het UWV beslist dan dat u verwijtbaar werkloos bent. U kunt namelijk alleen aanspraak maken op een WW-uitkering bij ontslag op staande voet als het ontslag door de rechter wordt vernietigd of u een regeling treft (vaststellingsovereenkomst) met uw werkgever.
Heeft u hulp nodig om het ontslag op staande voet aan te vechten? Neem direct contact met ons op. Wij zorgen dat u wordt bijgestaan door een ontslagspecialist.