Juridisch Loket
Het Juridisch Loket helpt mensen die een laag inkomen en weinig geld hebben met een juridisch probleem.
U werkt bij een werkgever en bent ziek geworden. Uw werkgever wil u ontslaan en u vraagt zich af of dit mag. Wij leggen u uit in welke gevallen een werkgever u mag ontslaan tijdens ziekte. Dat mag namelijk niet altijd! Daarnaast gaan wij in op het re-integratietraject. Het is wettelijk verplicht voor zowel de werkgever als de werknemer om zich daaraan te houden. Soms is een werknemer erg lang ziek en wil een werkgever hem ontslaan na twee jaar ziekte. In sommige gevallen is dit toegestaan. Als u wordt ontslagen na twee jaar ziekte heeft u recht op een transitievergoeding.
Als u ziek bent mag uw werkgever u niet ontslaan, omdat er dan een opzegverbod geldt. Maar er zijn uitzonderingen, in sommige gevallen mag uw werkgever u wel ontslaan tijdens ziekte! Bijvoorbeeld als u een uitzendovereenkomst heeft en in het contract staat een uitzendbeding. U kunt in dat geval ontslagen worden als u ziek bent. Is er geen uitzendbeding? Dan kunt u ontslagen worden en kunt u een Ziektewet-uitkering aanvragen. Als u een tijdelijk contract heeft, bijvoorbeeld een contract van een jaar, dan hoeft uw werkgever het contract niet te verlengen als u ziek bent. Uw contract loopt dan af als uw werkgever het niet verlengt. Ook tijdens uw proeftijd kan uw werkgever u ontslaan, ook als u ziek bent. Hij mag uw ziekte niet opgeven als reden voor het ontslag. Een ander moment waarop ontslag tijdens ziekte mag is ontslag op staande voet. Hiervoor heeft uw werkgever een dringende reden nodig.
Als u na een periode van ziekte weer aan het werk gaat, dan gaat u re-integreren. Er zijn twee manieren waarop re-integratie plaatsvindt. Bij re-integratie eerste spoor gaat de werknemer weer aan het werk bij zijn huidige werkgever. Of het gaat om dezelfde functie, een aangepaste functie of een nieuwe functie maakt niet uit. Bij re-integratie tweede spoor gaat de werknemer bij een andere werkgever aan het werk. Zowel de werknemer als de werkgever moeten ervoor zorgen dat de werknemer weer aan het werk kan. Ze worden daarom verplicht ondersteund door een gecertificeerd bedrijf als de arbodienst.
Er is een regeling opgesteld waarin staat hoe de werkgever en werknemer zich moeten inspannen voor de re-integratie. Het re-integratietraject start al direct nadat een medewerker ziek is geworden. Binnen 6 weken maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse. Hierin staat aangegeven waarom de werknemer ziek gemeld is, welke herstelmogelijkheden de werknemer heeft en wanneer de werknemer vermoedelijk weer kan gaan werken. Binnen 8 weken stellen de werkgever en de werknemer samen een Plan van Aanpak op. Hierin staat wat de werkgever en werknemer gaan doen om te zorgen dat de werknemer weer aan het werk kan. Na 42 weken meldt de werkgever de werknemer bij het UWV. Het UWV stuurt binnen 2 weken een bevestiging en geeft ook informatie over de re-integratieactiviteiten voor het tweede ziektejaar. Als de werknemer in week 91 nog niet aan het werk is dan dient de werknemer een WIA-aanvraag in bij het UWV. Ook is het verplicht dat de de werkgever en werknemer iedere 6 weken een voortgangsgesprek houden over het re-integratieproces.
Als u langer dan 2 jaar ziek bent dan kan uw werkgever u ontslaan. Maar er zijn daarvoor wel een aantal vereisten. Ten eerste moet het zo zijn dat u het werk dat u deed niet meer kunt doen. Daarnaast heeft u een re-integratietraject doorlopen, maar dit heeft niet tot herstel geleid. En ten slotte kunt u ook niet in een aangepaste functie weer aan de slag bij uw werkgever, ook niet nadat u een cursus of opleiding gevolgd heeft. Als u het eens bent met het ontslag dan kan de arbeidsovereenkomst worden beëindigd met wederzijds goedvinden. Bent u het niet eens met het ontslag, dan moet uw werkgever de ontslagprocedure via het UWV volgen. U krijgt dan de kans om u te verweren.
Als u na 2 jaar ziekte wordt ontslagen heeft u recht op een transitievergoeding. Voor het berekenen van de transitievergoeding is het bruto maandsalaris van belang, 100% ook als u nog maar 70% ontvangt tijdens ziekte. Dit salaris wordt vermeerderd met eventuele variabele componenten. De berekening is anders als u al gedeeltelijk een WIA-uitkering ontvangt. In dat geval wordt er rekening gehouden met het salaris, het sociaal loon en de uitkering. Deze berekening is niet eenvoudig, vraag een advocaat om de berekening voor u na te gaan. U heeft recht op dit geld! Via Juridisch.nl vindt u een advocaat.