Geen Categorie

Een concurrentiebeding bij ontslag, hoe werkt het?

Een concurrentiebeding bij ontslag, hoe werkt het?

Veel arbeidsovereenkomsten bevatten een concurrentiebeding, waardoor je niet zomaar van baan kunt veranderen. Maar is zo'n beding altijd geldig? En hoe kun je het ontwijken? Hier lees je er meer over. Wat is een concurrentiebeding? Een concurrentiebeding, ook wel non-concurrentiebeding genoemd, kan in je arbeidsovereenkomst staan en zeggen dat je geen concurrent mag worden van je werkgever. Je mag geen eigen bedrijf beginnen. Je mag ook niet voor een concurrent of ander bedrijf in dezelfde branche werken. Het beding beschermt je werkgever tegen het risico dat je met alle kennis van het bedrijf naar een concurrent overstapt. Het is soms…
Lees meer
Kun je terugkomen op ontslag met wederzijds goedvinden?

Kun je terugkomen op ontslag met wederzijds goedvinden?

Wat is ontslag met wederzijds goedvinden? Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jij en je werkgever samen besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit moet altijd schriftelijk gebeuren, waarbij jullie afspraken maken over zaken zoals de einddatum en eventuele transitievergoeding. Terugkomen op het besluit Binnen 14 dagen na het schriftelijk akkoord mag je, zonder een reden te geven, terugkomen op het ontslag. Dit moet je schriftelijk doen. Let op: je werkgever moet je in de beëindigingsovereenkomst informeren over deze bedenktijd. Als werkgever niet informeert Als je werkgever niet aangeeft dat je 14 dagen bedenktijd hebt, heb je 21 dagen om…
Lees meer
Ontslag met wederzijds goedvinden op initiatief van werknemer

Ontslag met wederzijds goedvinden op initiatief van werknemer

Een werknemer kan ontslag met wederzijds goedvinden op eigen initiatief nemen.  Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jij en je werkgever samen besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als jij het initiatief neemt, zijn er voor- en nadelen.  Voordelen van ontslag met wederzijds goedvinden Het is een vrijwillige overeenkomst, dus het proces kan soepeler verlopen. Het proces kan sneller gaan dan gedwongen ontslag. WW-uitkering en een vaststellingsovereenkomst Ontslag nemen heeft nadelen. Wanneer een werknemer zelf ontslag neemt dan heeft diegene vaak geen recht op een WW-uitkering. Wanneer je een vaststellingsovereenkomst sluit met je werkgever, kun je hier in laten vastleggen…
Lees meer
WIA en een ontslag met wederzijds goedvinden

WIA en een ontslag met wederzijds goedvinden

Het arbeidsrecht en sociale zekerheid zijn ingewikkeld. Termen zoals WIA-ontslag en ontslag met wederzijds goedvinden kunnen verwarrend zijn. Het is echter essentieel om deze twee concepten te begrijpen, vooral als je hiermee geconfronteerd wordt. Deze blog gaat over twee soorten ontslag: WIA-ontslag en ontslag met wederzijds goedvinden. Het bespreekt ook hoe deze vormen van ontslag invloed kunnen hebben op jouw werkrelatie. Wat is WIA-ontslag? WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Je werkgever kan je ontslaan als je langdurig ziek bent of niet kunt werken door arbeidsongeschiktheid. WIA ontslagprocedure Als je werkgever jou wil ontslaan vanwege je langdurige…
Lees meer
Ontslag met wederzijds goedvinden, hoe werkt het?

Ontslag met wederzijds goedvinden, hoe werkt het?

Wanneer je het niet goed naar je zin hebt op je werk, kan het gebeuren dat je werkgever met je wil praten. Vinden jullie allebei dat het beter is om een andere baan te zoeken? Dan kan je werkgever voorstellen om je te ontslaan met wederzijds goedvinden. In deze blog lees je hoe je dit soort ontslag goed kunt laten verlopen. Wat is ontslag met wederzijds goedvinden? Ontslag met wederzijds goedvinden betekent simpelweg dat zowel jij als je werkgever het ermee eens zijn dat je gaat stoppen met je huidige baan. Alle afspraken worden vastgelegd in een speciaal document genaamd…
Lees meer
Transitievergoeding bij een tijdelijk contract

Transitievergoeding bij een tijdelijk contract

Tijdelijke banen zijn vaak een goede manier om werkervaring op te doen en je vaardigheden te ontwikkelen. Maar wat als je contract ten einde loopt? Je hebt soms recht op een transitievergoeding als je dienstverband eindigt. Ook als je een tijdelijk contract hebt. In deze blog gaan we dieper in op de transitievergoeding bij tijdelijke contracten. Wat is een transitievergoeding? Een transitievergoeding is een geldbedrag. Je krijgt dit bedrag als je arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt. Het maakt niet uit of je contract tijdelijk of vast is. De transitievergoeding is bedoeld om werknemers te ondersteunen bij de overgang naar een…
Lees meer
Ondertekenen of niet ondertekenen? Het dilemma van de vaststellingsovereenkomst

Ondertekenen of niet ondertekenen? Het dilemma van de vaststellingsovereenkomst

Het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst kan rauw op je dak vallen. In de overeenkomst worden belangrijke zaken geregeld die belangrijk zijn voor je vervolgfase. Maar wat zijn precies de gevolgen van het ondertekenen van zo'n overeenkomst? Deze blog legt uit hoe je de juiste beslissing kunt nemen bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst. Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst is een belangrijke overeenkomst wanneer je je baan verliest of een arbeidsconflict oplost. Jij en je werkgever besluiten hierin dat jouw dienstverband stopt. Daarnaast worden de afspraken over je uitdiensttreding vastgelegd in deze overeenkomst, bijvoorbeeld over je transitievergoeding en vakantiedagen.  Akkoord…
Lees meer
Ontslag met wederzijds goedvinden en je WW-uitkering, hoe zit dat?

Ontslag met wederzijds goedvinden en je WW-uitkering, hoe zit dat?

Arbeidsconflicten kunnen ontstaan op de werkplek, soms door jouw prestaties en soms door je werkgever. Bij een onherstelbaar verstoorde relatie kun je ontslagen worden zonder tussenkomst van het UWV of de kantonrechter. Je kunt samen met jouw werkgever afspraken over beëindiging van het dienstverband. Dit staat bekend als ‘ontslag met wederzijds goedvinden'.  In deze blog lees je over ontslag met wederzijds goedvinden en of je een WW-uitkering krijgt. UWV ontslag met wederzijds goedvinden Jij en je werkgever willen allebei dat de arbeidsrelatie eindigt bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Dit kan voordelig zijn voor zowel jou als je werkgever. Met…
Lees meer
Ontslag met wederzijds goedvinden tijdens ziekte, kan dit?

Ontslag met wederzijds goedvinden tijdens ziekte, kan dit?

Indien je ernstig ziek bent, kan je werkgever voorstellen om de samenwerking te beëindigen. Dit wordt in goed overleg besloten. Maar wat betekent dat precies en wat zijn de regels? In deze situatie zijn er enkele belangrijke zaken om te overwegen en weten. In deze blog lees je over ontslag met wederzijds goedvinden tijdens ziekte. Ontslagverbod tijdens ziekte In de praktijk gebeurt het volgende vaak: je bent ziek, maar je werkgever twijfelt over jouw dienstverband of wil simpelweg niet langer wachten totdat je weer beter bent. Je werkgever stelt voor om tijdens je ziekte met wederzijds goedvinden te stoppen. Hij…
Lees meer
Kosten vaststellingsovereenkomst laten checken

Kosten vaststellingsovereenkomst laten checken

Kosten vaststellingsovereenkomst laten checken Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wil je deze laten checken? Dan zijn hier kosten aan verbonden. Je kan mogelijk aanspraak maken op een vergoeding vanuit de overheid of je werkgever. Lees hier meer over vergoedingen en voordelen van het laten beoordelen van jouw vaststellingsovereenkomst! Wat is een vaststellingsovereenkomst? Voordat we dieper ingaan op de juridische kosten van het laten nakijken van een vaststellingsovereenkomst, is het nodig om te beginnen met de basis. Hiervoor is een korte uitleg over de inhoud van een vaststellingsovereenkomst vereist. Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en je werkgever. Hierin wordt…
Lees meer
VSO betekenis

VSO betekenis

Een VSO staat voor vaststellingsovereenkomst, een overeenkomst in het arbeidsrecht waarmee een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Jij en je werkgever zijn het eens om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Jullie willen dit op papier vastleggen. Dit wordt ook wel 'ontslag met wederzijds goedvinden' genoemd. Een VSO wordt soms ook een beëindigingsovereenkomst genoemd. Hier lees je alle informatie die je moet weten wanneer je een VSO ontvangt. Je krijgt een vaststellingsovereenkomst Als je een VSO krijgt, wil je werkgever je contract beëindigen met een voorstel. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je werkgever dit voorstel doet. Hierover met je werkgever praten en…
Lees meer
Vrijstelling van werk

Vrijstelling van werk

Het kan voorkomen dat je wordt vrijgesteld van werk. Je hoeft dan niet meer te gaan werken bij je werkgever. Tijdens deze periode ontvang je nog steeds je salaris. Dat kan erg moeilijk zijn. Je zit in een lastige situatie, want de relatie met je werkgever is verstoord. Je bent het misschien niet eens met wat er gebeurt en voelt je gekwetst. Wat kun je doen wanneer dit gebeurt? Waarom vrijstelling van werk? Je werkgever kan je om verschillende redenen vrijstellen van werk. Dit kan hij doen wanneer er problemen zijn op het werk, zoals: Er zijn ernstige problemen op…
Lees meer