Geen Categorie

Juridisch Advies over Alimentatie: Wat Moet Je Weten?

Juridisch Advies over Alimentatie: Wat Moet Je Weten?

Wanneer je gaat scheiden of al gescheiden bent, kom je vrijwel altijd in aanraking met alimentatie. Of het nu gaat om kinderalimentatie, partneralimentatie, of beide, één ding is duidelijk: goed juridisch advies is hierbij essentieel. In deze blog leggen we je precies uit waarom deskundig advies zo belangrijk is en hoe een advocaat jou kan ondersteunen. Waarom is juridisch advies over alimentatie belangrijk? Alimentatie heeft vaak langdurige financiële gevolgen. Het goed regelen van alimentatie kan daarom grote invloed hebben op jouw financiële toekomst. Juridisch advies zorgt ervoor dat jouw belangen optimaal worden beschermd en dat de afspraken duidelijk en eerlijk…
Lees meer
Alimentatie bij Co-ouderschap: Hoe zit het precies?

Alimentatie bij Co-ouderschap: Hoe zit het precies?

Co-ouderschap is tegenwoordig een veel voorkomende regeling na een scheiding. Het betekent dat kinderen ongeveer even veel tijd doorbrengen bij beide ouders. Maar hoe werkt alimentatie bij co-ouderschap eigenlijk? In deze blog leggen we duidelijk uit waar je rekening mee moet houden en wat je kunt verwachten. Co-ouderschap: een eerlijke verdeling van zorg én kosten Bij co-ouderschap is de zorgverdeling tussen beide ouders gelijkwaardig. Dit betekent echter niet altijd dat er geen alimentatie hoeft te worden betaald. De alimentatieplicht hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals inkomensverschillen en kosten van levensonderhoud. De wet stelt dat beide ouders naar rato van…
Lees meer
Alimentatie en Belasting: Is Alimentatie Fiscaal Aftrekbaar?

Alimentatie en Belasting: Is Alimentatie Fiscaal Aftrekbaar?

Wanneer je te maken krijgt met een scheiding en alimentatie gaat betalen of ontvangen, komen ook fiscale vragen om de hoek kijken. Eén van de belangrijkste vragen hierbij is: is alimentatie fiscaal aftrekbaar? In deze blog leggen we helder uit hoe de fiscale regels rond alimentatie precies in elkaar steken. Partneralimentatie en de belasting Goed nieuws als je partneralimentatie betaalt: deze is namelijk fiscaal aftrekbaar. Dat betekent concreet dat je het bedrag dat je jaarlijks aan partneralimentatie betaalt, mag aftrekken van jouw belastbare inkomen. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Let wel op: alleen daadwerkelijk betaalde bedragen aan je ex-partner…
Lees meer
Hoeveel Mag Je Verdienen bij Alimentatie? Alles Over de Inkomensgrens

Hoeveel Mag Je Verdienen bij Alimentatie? Alles Over de Inkomensgrens

Wanneer je gaat scheiden, of al gescheiden bent, komt alimentatie vroeg of laat om de hoek kijken. Het kan gaan om kinderalimentatie, partneralimentatie of beide. Een vraag die vaak terugkomt is: wat is precies de inkomensgrens en hoe wordt deze bepaald? In deze blog lees je alles wat je hierover moet weten, zodat je beter begrijpt waar je recht op hebt en wat je eventueel moet betalen. Wat is een inkomensgrens precies? De inkomensgrens bij alimentatie verwijst naar het inkomen dat meetelt bij het berekenen van de hoogte van alimentatie. Dit bedrag bepaalt hoeveel jij daadwerkelijk kunt bijdragen aan het…
Lees meer
Alimentatiegeschillen oplossen: Zo pak je het aan

Alimentatiegeschillen oplossen: Zo pak je het aan

Een alimentatiegeschil kan veel stress en onzekerheid veroorzaken. Het kan gaan om discussies over het bedrag, het niet betalen van alimentatie, of onenigheid over gewijzigde financiële omstandigheden. In deze blog lees je alles over hoe je een alimentatiegeschil oplost en waarom het belangrijk is om tijdig juridische hulp in te schakelen. Wanneer spreek je van een alimentatiegeschil? Een alimentatiegeschil ontstaat wanneer jij en je ex-partner het niet eens zijn over zaken zoals: De hoogte van de alimentatie (kinder- of partneralimentatie). Het aanpassen van alimentatie vanwege veranderde omstandigheden. Het stopzetten of juist het opnieuw starten van betalingen. Alimentatieconflicten kunnen langdurig en…
Lees meer
Ex-partner betaalt geen alimentatie: Wat kun je doen?

Ex-partner betaalt geen alimentatie: Wat kun je doen?

Het kan erg vervelend zijn als je ex-partner geen alimentatie betaalt. Dit zorgt vaak voor financiële stress en onzekerheid. Gelukkig zijn er mogelijkheden om hier iets aan te doen. In deze blog lees je wat je kunt doen als je ex-partner de alimentatie niet betaalt en waarom het belangrijk is om snel actie te ondernemen. Waarom is het belangrijk dat alimentatie betaald wordt? Alimentatie wordt vastgesteld om te zorgen dat jij en/of je kinderen voldoende financiële ondersteuning krijgen na de scheiding. Als dit bedrag niet betaald wordt, kan dat grote financiële problemen opleveren, vooral omdat alimentatie vaak voor langere tijd…
Lees meer
Alimentatie berekenen in 2025: Inzicht in jouw financiële toekomst

Alimentatie berekenen in 2025: Inzicht in jouw financiële toekomst

Wanneer je gaat scheiden of net gescheiden bent, is het berekenen van alimentatie een van de eerste en belangrijkste stappen. Maar hoe doe je dat in 2025? Welke factoren tellen mee, en waarom is het zo belangrijk om het berekenen van alimentatie goed aan te pakken? In deze blog leggen we duidelijk uit hoe alimentatie berekend wordt en waarom juridische hulp hierbij essentieel is. Welke soorten alimentatie bestaan er? Er zijn twee soorten alimentatie: Kinderalimentatie: Een bijdrage voor het levensonderhoud van jullie gezamenlijke kinderen. Partneralimentatie: Een bijdrage voor de ex-partner die financieel ondersteuning nodig heeft na de scheiding. Beide worden…
Lees meer
Alimentatie verhogen: Wanneer kan dat en hoe regel je het?

Alimentatie verhogen: Wanneer kan dat en hoe regel je het?

Wanneer je alimentatie ontvangt, kan het zijn dat de financiële behoeften na verloop van tijd veranderen. Misschien zijn je kosten gestegen of is het inkomen van je ex-partner toegenomen. In zulke situaties is het mogelijk om alimentatie te verhogen. Maar wanneer kun je dit aanvragen en hoe pak je dat aan? In deze blog lees je precies hoe het werkt en waarom juridische begeleiding hierbij essentieel is. Wanneer kun je alimentatie verhogen? Een verhoging van alimentatie kan worden aangevraagd als er sprake is van een wijziging in omstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als: Je kinderen ouder worden en…
Lees meer
Een concurrentiebeding bij ontslag, hoe werkt het?

Een concurrentiebeding bij ontslag, hoe werkt het?

Veel arbeidsovereenkomsten bevatten een concurrentiebeding, waardoor je niet zomaar van baan kunt veranderen. Maar is zo'n beding altijd geldig? En hoe kun je het ontwijken? Hier lees je er meer over. Wat is een concurrentiebeding? Een concurrentiebeding, ook wel non-concurrentiebeding genoemd, kan in je arbeidsovereenkomst staan en zeggen dat je geen concurrent mag worden van je werkgever. Je mag geen eigen bedrijf beginnen. Je mag ook niet voor een concurrent of ander bedrijf in dezelfde branche werken. Het beding beschermt je werkgever tegen het risico dat je met alle kennis van het bedrijf naar een concurrent overstapt. Het is soms…
Lees meer
Kun je terugkomen op ontslag met wederzijds goedvinden?

Kun je terugkomen op ontslag met wederzijds goedvinden?

Wat is ontslag met wederzijds goedvinden? Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jij en je werkgever samen besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit moet altijd schriftelijk gebeuren, waarbij jullie afspraken maken over zaken zoals de einddatum en eventuele transitievergoeding. Terugkomen op het besluit Binnen 14 dagen na het schriftelijk akkoord mag je, zonder een reden te geven, terugkomen op het ontslag. Dit moet je schriftelijk doen. Let op: je werkgever moet je in de beëindigingsovereenkomst informeren over deze bedenktijd. Als werkgever niet informeert Als je werkgever niet aangeeft dat je 14 dagen bedenktijd hebt, heb je 21 dagen om…
Lees meer
Ontslag met wederzijds goedvinden op initiatief van werknemer

Ontslag met wederzijds goedvinden op initiatief van werknemer

Een werknemer kan ontslag met wederzijds goedvinden op eigen initiatief nemen.  Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jij en je werkgever samen besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als jij het initiatief neemt, zijn er voor- en nadelen.  Voordelen van ontslag met wederzijds goedvinden Het is een vrijwillige overeenkomst, dus het proces kan soepeler verlopen. Het proces kan sneller gaan dan gedwongen ontslag. WW-uitkering en een vaststellingsovereenkomst Ontslag nemen heeft nadelen. Wanneer een werknemer zelf ontslag neemt dan heeft diegene vaak geen recht op een WW-uitkering. Wanneer je een vaststellingsovereenkomst sluit met je werkgever, kun je hier in laten vastleggen…
Lees meer
WIA en een ontslag met wederzijds goedvinden

WIA en een ontslag met wederzijds goedvinden

Het arbeidsrecht en sociale zekerheid zijn ingewikkeld. Termen zoals WIA-ontslag en ontslag met wederzijds goedvinden kunnen verwarrend zijn. Het is echter essentieel om deze twee concepten te begrijpen, vooral als je hiermee geconfronteerd wordt. Deze blog gaat over twee soorten ontslag: WIA-ontslag en ontslag met wederzijds goedvinden. Het bespreekt ook hoe deze vormen van ontslag invloed kunnen hebben op jouw werkrelatie. Wat is WIA-ontslag? WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Je werkgever kan je ontslaan als je langdurig ziek bent of niet kunt werken door arbeidsongeschiktheid. WIA ontslagprocedure Als je werkgever jou wil ontslaan vanwege je langdurige…
Lees meer