Uw werkgever komt de arbeidsvoorwaarden niet na. Toen u in dienst kwam hebben u en uw werkgever een arbeidscontract met primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden ondertekend. Onder andere over de hoogte van uw salaris en wanneer dit wordt uitbetaald. Als uw werkgever vervolgens uw loon niet of te laat betaalt, kunt u daar werk van maken. Ook als uw werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wil veranderen moet u goed bekijken of u het daar mee eens bent. Een arbeidsrecht advocaat kan u adviseren.
Bel nu: 085 - 029 1021
Primaire arbeidsvoorwaarden zijn zaken die vrijwel altijd in een arbeidscontract staan, zoals de duur van de arbeidsovereenkomst, het aantal uren dat gewerkt moet worden, de functieomschrijving en werkzaamheden, het loon en de vakantiedagen. Deze zaken zijn vastgelegd in een arbeidscontract of in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao), die geldt voor de gehele sector waarin u werkt.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra’s. Bijvoorbeeld extra verlofdagen, de auto van de zaak, laptop en/of telefoon van de zaak, reiskostenvergoeding/onkostenvergoeding, bonusregelingen en pensioen. Dit soort zaken zijn niet wettelijk geregeld. U spreekt ze af met uw werkgever op het moment dat u in dienst treedt. Sommige voorwaarden zijn vastgelegd in de cao voor uw sector.
Als u weggaat bij een bedrijf neemt u kennis en ervaring mee. Om te voorkomen dat u die gebruikt bij een nieuwe werkgever of in uw eigen bedrijf, is er het concurrentiebeding. Vaak wordt dan afgesproken dat u dezelfde werkzaamheden niet bij een concurrent mag doen. Een relatiebeding wil zeggen dat u geen klanten van uw oude werkgever mag meenemen naar een andere werkgever of naar uw eigen bedrijf.
Sommige arbeidsvoorwaarden zijn gebonden aan een wettelijk minimum. Zo is er het minimumloon en een bepaald aantal vakantiedagen waar elke werknemer ten minste recht op heeft.