
Opzegtermijn en vaststellingsovereenkomst
Bij een vaststellingsovereenkomst moet u rekening houden met de opzegtermijn. Doet u dat niet, dan loopt u mogelijk loon of WW mis.
Ziekte is zowel voor u als voor de werkgever een vervelende situatie. Tijdens de eerste 2 jaar van ziekte heeft u nog ontslagbescherming. De werkgever moet tijdens deze periode van ziekte, minimaal 70% van uw loon doorbetalen. Maar na deze 2 jaar geldt dit ontslagverbod niet meer en kunt u wel worden ontslagen. Met wederzijds goedvinden bijvoorbeeld, zoals met een vaststellingsovereenkomst. Toch zijn er extra regels waar de werkgever zich aan moet houden als hij u wilt ontslaan. Wilt u na het ontslag aanspraak maken op een uitkering? Lees dan snel verder waar u rekening mee moet houden.
Bel nu: 085 - 029 1021
Tijdens de eerste 2 jaar van ziekte geldt er een ontslagverbod. U kunt in deze periode niet worden ontslagen vanwege uw ziekte. Maar na deze 2 jaar bestaat die mogelijkheid wel. Uw werkgever moet in dat geval een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Maar deze vergunning krijgt hij niet zomaar. Het UWV doorloopt eerst de volgende stappen.
Ook is het mogelijk om met wederzijds goedvinden het arbeidscontract te beëindigen. U ondertekent in dat geval een vaststellingsovereenkomst die u van uw werkgever krijgt.
U komt in een re-integratietraject terecht als u langdurig ziek bent. De naam zegt het al, tijdens dit traject moet de werkgever er alles aan doen om u weer aan het werk te krijgen. Als eerst wordt er geprobeerd om u in uw oude functie te laten terugkeren. Mocht dat niet lukken, dan wordt er gekeken of u een andere functie binnen het bedrijf kunt krijgen. Uw werkgever moet ook de mogelijkheid van omscholing bekijken. Kunt u door een opleiding een andere functie bekleden, dan moet de werkgever dit aanbieden. Maar als blijkt dat ook dit niet mogelijk is, dan volgt de laatste stap. Er wordt gekeken of u bij een andere werkgever aan de slag kunt. Let op: u bent verplicht mee te werken aan het re-integratietraject.
Na 2 jaar ziekte kunt u in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Om deze uitkering te krijgen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen.
Als u ten tijde van het ontslag meer dan 65% van uw oude loon verdient, kunt u in aanmerking komen voor een WW-uitkering.
De transitievergoeding is wettelijk vastgelegd en geldt voor iedere werknemer die na 2 jaar dienstverband wordt ontslagen op initiatief van de werkgever. Ook als u na 2 jaar ziekte wordt ontslagen, heeft u recht op een transitievergoeding. De minimale hoogte van de transitievergoeding wordt berekend aan de hand van het aantal jaren dat u in dienst bent geweest en het laatste bruto maandsalaris dat u heeft ontvangen. De transitievergoeding bedraagt maximaal €77.000,- of 1 jaarsalaris.