
Collectief ontslag: waar moet u op letten?
Er is sprake van collectief ontslag als er meer dan 20 werknemers worden ontslagen binnen 3 maanden. Het moet gaan om bedrijfseconomische redenen.
Ziekte tijdens een dienstverband is zowel voor u als voor de werkgever een vervelende situatie. Werkgevers zijn namelijk verplicht om de eerste 2 jaar van ziekte minimaal 70% van het loon door te betalen. Het komt regelmatig voor dat werkgevers hun zieke werknemer een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Het is in de meeste gevallen niet verstandig om tijdens ziekte een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen.
Om een Ziektewet-uitkering te ontvangen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:
Kort gezegd komt het erop neer dat u niet door eigen schuld werkloos mag zijn. Als u tijdens de eerste 2 jaar van ziekte zonder geldige reden een vaststellingsovereenkomst sluit, waardoor uw werkgever geen loon meer hoeft te betalen, dan kan dit door het UWV worden gezien als als een benadelingshandeling. Daardoor kunt u een lagere of zelfs helemaal geen Ziektewet-uitkering krijgen. Toch is er een uitzondering op deze regel. Bij situatieve arbeidsongeschiktheid kan er namelijk wel een Ziektewet-uitkering worden toegekend.
Als er geen sprake is van ziekte, maar u bent bijvoorbeeld door een ernstig arbeidsconflict mentaal of fysiek niet in staat om te werken, wordt er gesproken van situatieve arbeidsongeschiktheid. Meestal is er sprake van een situatie op het werk waardoor u niet bij uw huidige werkgever kunt blijven werken. Medisch gezien bent u dus niet ziek want bij een andere werkgever met andere werkomstandigheden kunt u wel werken. In dit geval kunt u bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst mogelijk een Ziektewet-uitkering krijgen. Win altijd juridisch advies in om er zeker van te zijn dat u recht heeft op een Ziektewet-uitkering.
Bent u langer dan 2 jaar ziek en wordt u ontslagen? Dan heeft u mogelijk recht op een WIA-uitkering. U moet voor het tekenen van de vaststellingsovereenkomst goed kijken of u wel aan alle voorwaarden van de WIA voldoet. De belangrijkste voorwaarden zijn:
U heeft nadat u schriftelijk akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst 14 dagen de tijd om terug te komen op uw besluit. De bedenktijd zoals deze regel wordt genoemd, moet schriftelijk door de werkgever aan u worden gemeld. Doet hij dat niet, dan wordt de bedenktijd verlengd naar 21 dagen. Maakt u gebruik van de bedenktijd, dan doet u er goed aan om de vaststellingsovereenkomst te laten beoordelen door een arbeidsrecht specialist.
Als u langer dan 2 jaar in dienst bent, is de werkgever verplicht u een transitievergoeding mee te geven. Dit geldt ook als u ziek uit dienst gaat. Maar bij een vaststellingsovereenkomst geldt deze regel niet! U en de werkgever mogen dan zelf een ontslagvergoeding afspreken. Alleen als het ontslag loopt via het UWV of de kantonrechter heeft u recht op de ‘wettelijke’ ontslagvergoeding.