Zelf ontslag nemen kan spannend zijn. Je hebt namelijk geen recht op een ontslagvergoeding. Verder moet je ook opletten op de juiste opzegtermijn, een concurrentiebeding en eventuele opleidingskosten. Hier bespreken wij hoe je zelf ontslag kunt nemen en waar je op moet letten.

Hoe neem ik ontslag

Wanneer je ontslag neemt, dan doe je dit schriftelijk. Je kunt dus ontslag nemen via een brief, maar een mail of whatsappbericht is ook schriftelijk.

Aandachtspunten

  1. opzegtermijn
  2. concurrentiebeding
  3. studiekosten

Wanneer je ontslag gaat nemen is het altijd goed om je arbeidsovereenkomst erbij te pakken. Hier staan meestal afspraken over het beëindigen van het arbeidscontract.

Opzegtermijn

Wanneer je ontslag neemt kun je niet per direct stoppen. Je moet namelijk rekening houden met de opzegtermijn. Dit is de periode waarin je nog moet werken voordat je daadwerkelijk stopt met werken. Deze gaat in op de eerste dag van de maand nadat je ontslag hebt genomen. Meestal is de opzegtermijn 1 maand. Maar in je contract of in je cao kan een andere termijn geregeld zijn. 

 

Voorbeeld: Wanneer je op 5 april ontslag neemt en je opzegtermijn is 1 maand, dan moet je in de maand mei nog werken. Per 1 juni ben je uit dienst.

 

Het is belangrijk om je aan de opzegtermijn te houden. Wanneer je dit niet doet, dan mag je werkgever een vervanger inschakelen en de kosten op jou verhalen.

Tijdelijk contract 

Bij een contract voor bepaalde tijd kun je  niet altijd ontslag nemen vóór de einddatum van het contract. Dit mag alleen als in uw contract of cao staat dat u eerder of tussentijds kunt opzeggen. Staat dit er niet in? Dan kun je alleen ontslag nemen met toestemming van je werkgever. Maak vooraf duidelijke en schriftelijke afspraken hierover met je werkgever. 

Concurrentiebeding

Soms is er in een contract een afspraak gemaakt dat je nadat je stopt bij de werkgever voor een bepaalde tijd niet bij een concurrent of voor een zakelijke relatie van de mag werken. Als je dit toch doet dan moet je een boete betalen.

Probeer met je werkgever nieuwe afspraken te maken voordat je ontslag neemt. Wil je werkgever geen ontheffing verlenen, lees dan hier welke stappen je nog kunt ondernemen.

Studiekosten

Soms staat er in jouw arbeidscontract of in de regels van jouw werk een clausule over studiekosten. Als jouw werkgever geld heeft besteed aan jouw opleiding of training, kan het zijn dat jij deze kosten moet terugbetalen. Als jij afspraken hebt gemaakt over het terugbetalen van studiekosten, is het belangrijk om te controleren of deze afspraken geldig zijn. Jouw werkgever moet aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat ze jou kunnen vragen om de kosten terug te betalen. Als jij vragen hebt of niet zeker weet hoe dit zit, neem dan contact met ons op.

WW

Wanneer jij zelf besluit om jouw baan op te zeggen, krijg je meestal geen WW-uitkering. Dit komt doordat het niet aan jou mag liggen dat je jouw baan verliest. Daarom is het verstandig om te wachten met ontslag nemen totdat je een nieuwe baan hebt gevonden. Als je nog geen nieuwe baan hebt, maar je wilt toch graag weg bij jouw huidige werkgever, is het soms mogelijk om een afspraak te maken via een vaststellingsovereenkomst. Met deze overeenkomst wordt schriftelijk vastgelegd dat het niet jouw schuld is dat je werkloos raakt. Hierdoor behoud je het recht op een WW-uitkering.

WW bij een nieuwe werkgever

Maak met je nieuwe werkgever een afspraak voor een contract van minimaal 26 weken. Als je nieuwe baan dan eindigt, kun je mogelijk aanspraak maken op een WW-uitkering. Het maakt niet uit of er een proeftijd is of niet; het belangrijkste is dat je vooruitzicht hebt op 26 weken werk.

Waar heb ik recht op als ik ontslag neem

Als jij ervoor kiest om ontslag te nemen, eindigt jouw contract. Op dat moment is het de taak van jouw werkgever om de afrekening op te stellen en alles waar jij nog recht op hebt te regelen. Dit omvat onder andere:

  • Jouw laatste salaris
  • Niet-opgenomen vakantiedagen
  • Vakantiegeld
  • Overuren/ATV-dagen/ADV-dagen
  • Eindejaarsuitkering/13e maand/bonus
  • Reiskosten
  • Studiekosten

Meestal zal jouw werkgever deze afrekening binnen een maand na het beëindigen van jouw contract regelen. Als dit niet binnen één maand gebeurt, heb jij het recht om dit te eisen.

Let op: Als je zelf besluit om ontslag te nemen, is de kans groot dat je geen ontslagvergoeding ontvangt.

Is er een bedenktermijn?

Als je zelf besluit om ontslag te nemen, is dat meestal definitief. Er zijn echter situaties waarin het soms toch herzien kan worden, zoals wanneer je impulsief ontslag neemt en snel van gedachten verandert. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een van onze adviseurs.

Bovendien, als je een vaststellingsovereenkomst ondertekent, is het soms ook mogelijk om op je beslissing terug te komen. Je hebt namelijk een periode van 14 dagen waarbinnen je kunt heroverwegen. Als deze bedenktijd niet in je vaststellingsovereenkomst vermeld staat, geldt een bedenktijd van 21 dagen.

 

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen voor dit artikel