Vertel het uw partner

U wilt definitief scheiden. Het is belangrijk dat u dit eerst aan uw partner vertelt. Een moeilijk moment. Vertel duidelijk waarom u wilt scheiden. Geef uw partner de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Neem geen overhaaste beslissingen.

Kies een mediator of advocaat

Probeer samen de scheiding te regelen bij een mediator die is gespecialiseerd in internationaal scheidingsrecht. Mediation heeft sterk de voorkeur, omdat u bij een vechtscheiding het risico loopt van ingewikkelde buitenlandse procedures. Is mediation niet mogelijk in uw situatie? Kies dan een gespecialiseerde advocaat die bij u past. Op Juridisch.nl vindt u altijd een geschikte advocaat bij u in de buurt.

Maak afspraken

Willen u en uw partner de scheiding gezamenlijk regelen? Probeer zo snel mogelijk voorlopige afspraken met uw partner te maken. Uw advocaat of mediator helpt u bij het maken van definitieve afspraken met uw ex-partner.

Vraag de scheiding aan

Zijn alle afspraken gemaakt? Dan verloopt de echtscheidingsprocedure schriftelijk en snel. De rechter beslist en spreekt de echtscheiding officieel uit.

Internationale scheidingsprocedure

Worden u en uw partner het niet eens? Zodra uw partner naar het buitenland is vertrokken, dan kan het ingewikkeld worden. Mogelijk moet er een procedure in het buitenland worden gevoerd of is het recht van een ander land op uw situatie van toepassing. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk een internationaal familierecht advocaat inschakelt om uw belangen en die van uw kinderen veilig te stellen.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat