Kies uw advocaat

Voor een overlegscheiding kiest u ieder een eigen advocaat. De advocaten maken voorafgaand aan de scheiding afspraken over de procedure. U kunt het vergelijken met mediation.

Maak een plan van aanpak

Heeft u uw advocaat gekozen? Dan maakt u met uw advocaat een plan van aanpak. In dit plan van aanpak kunt u de afspraken zetten waarover u het graag met uw (ex-)partner eens wilt worden. Zet als u (minderjarige) kinderen heeft ook alvast uw eigen ideeën betreffende het ouderschapsplan op papier.

Maak afspraken met advocaat en (ex-)partner

Bespreek de onderwerpen en afspraken die voor u belangrijk zijn met uw (ex-)partner en zijn/haar advocaat. Ook moet er een ouderschapsplan gemaakt worden als u minderjarige kinderen heeft. Stap voor stap komt u samen met hulp van de advocaten en professionals tot oplossingen. Alle afspraken worden in een overeenkomst (echtscheidingsconvenant) vastgelegd. De regeling over de kinderen en de kinderalimentatie worden vastgelegd in het ouderschapsplan.

Vraag de scheiding aan

Zijn alle afspraken gemaakt? Dan verloopt de echtscheidingsprocedure snel en schriftelijk. De overeenkomst (echtscheidingsconvenant) en het ouderschapsplan (als er minderjarige kinderen zijn) wordt naar de rechter gestuurd.

Afwikkeling scheiding

De rechter bekrachtigt de overeenkomsten en spreekt de echtscheiding officieel uit. Daarna kan deze snel worden ingeschreven bij de gemeente. Uw advocaat zorgt hiervoor. Na deze inschrijving bent u definitief gescheiden.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als u gaat scheiden. Hierbij kunt u denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 - 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat