Aanhouding voor verhoor

Wanneer u wordt verdacht van een strafbaar feit kunt u worden aangehouden voor verhoor. Na aankomst op het politiebureau mag de politie u maximaal 6 uur verhoren. Bij het verhoor is in het algemeen geen strafrechtadvocaat aanwezig. Als u wilt dat uw strafrechtadvocaat bij het verhoor aanwezig is, kunt u dat aan de politie meedelen. U hebt het recht om te zwijgen.

Inverzekeringstelling

Wordt u verdacht van een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf staat van 4 jaar of meer, dan kan de politie u langer vasthouden. Dit noemt men inverzekeringstelling in het belang van het onderzoek. De inverzekeringstelling mag niet langer duren dan 3 dagen. Dit kan eventueel eenmalig verlengd worden met nog eens 3 dagen. De rechtmatigheid van de inverzekeringstelling wordt door een onafhankelijke rechter, de zogenoemde rechter-commissaris in strafzaken, getoetst.

Piketadvocaat

Meteen nadat u in verzekering bent gesteld, krijgt u van overheidswege een strafrechtadvocaat toegewezen, de zogenoemde piketadvocaat. De piketadvocaat bezoekt u op het politiebureau en overlegt met u over de feiten waarvan u wordt verdacht. De advocaat wijst u op uw rechten en plichten, waaronder het recht om te zwijgen.

Voorkeurspiket - eigen advocaat via Juridisch.nl

In plaats van de toegewezen piketadvocaat mag u zelf een strafrechtadvocaat kiezen, de zogenoemde voorkeursadvocaat. Op Juridisch.nl kunt u een gespecialiseerde strafrechtadvocaat bij u in de buurt kiezen die direct voor u in actie komt.

Verdediging

Uw advocaat helpt u bij uw verdediging en probeert u zo snel mogelijk vrij te krijgen. Uw advocaat handelt uitsluitend in uw belang en staat u gedurende het hele strafproces bij.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat