Ben je aangehouden door de politie? Een aanhouding kan een verwarrende en stressvolle situatie zijn. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit proces werkt en om je rechten te kennen. Het is belangrijk om jezelf goed te beschermen.

In deze blog leggen we alle stappen uit, van aanhouding tot kosten van juridische hulp.

Hoe verloopt een aanhouding?

De politie kan je oppakken als je verdacht wordt van een strafbaar feit, ook wel een delict genoemd. Je wordt vervolgens meegenomen (afgevoerd) naar het politiebureau waar je wordt verhoord. Wellicht wil de politie ook verder onderzoek doen naar je persoonsgegevens.

Niet alleen wanneer je bent aangehouden, maar ook op ‘uitnodiging’ van de politie kun je worden verhoord. Je hebt altijd zo snel mogelijk recht op advies van een advocaat voorafgaand aan het verhoor. Doe nooit afstand van dit consultatierecht en laat je bijstaan door een strafrechtadvocaat. Zo beperk je de schade voor jezelf.

Hoe werkt een aanhouding door de politie?

1. Aanhouding voor verhoor

Als je verdacht wordt van een misdrijf, mag de politie je oppakken om je te ondervragen. Aanhouding kan op verschillende manieren gebeuren.

Een voorbeeld hiervan is tijdens een confrontatie met de politie op straat. Een andere manier is na een uitnodiging om naar het politiebureau te komen. Het strafbare feit, ook wel delict genoemd, kan variëren van kleine overtredingen tot ernstige misdrijven.

Bij aankomst op het politiebureau heb je het recht om te zwijgen tijdens het verhoor. De politie mag je maximaal 6 uur verhoren zonder dat er een strafrechtadvocaat aanwezig is.

Je mag je eigen advocaat meenemen als je dat wilt. Als je hiervan gebruik wilt maken, moet je dit aan de politie mededelen.

2. Inverzekeringstelling

Als je wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf van 4 jaar of meer staat, kan de politie besluiten tot inverzekeringstelling. De politie kan je dan langer vasthouden in het belang van het onderzoek.

De inverzekeringstelling mag in eerste instantie niet langer duren dan 3 dagen, maar dit kan eenmalig verlengd worden met nog eens 3 dagen. De rechtmatigheid van deze inverzekeringstelling wordt getoetst door een onafhankelijke rechter-commissaris in strafzake

3. Piketadvocaat

Zodra je wordt vastgehouden, krijg je automatisch een advocaat toegewezen door de overheid. Deze advocaat staat ook wel bekend als de piketadvocaat. De advocaat komt naar het politiebureau om met jou te praten over de beschuldigingen tegen jou. De piketadvocaat wijst je op je rechten en plichten, waaronder het recht om te zwijgen.

4. Voorkeurspiket – eigen advocaat via Juridisch.nl

Je mag zelf een strafrechtadvocaat kiezen in plaats van de toegewezen piketadvocaat, ook wel voorkeursadvocaat genoemd. Via platforms zoals Juridisch.nl kun je een gespecialiseerde strafrechtadvocaat bij jou in de buurt kiezen die direct voor je in actie komt. Een advocaat die bij jou past, kan veel invloed hebben op de uitkomst van je zaak.

5. Verdediging

De advocaat helpt je bij je verdediging. Gedurende het hele strafproces staat je advocaat je bij, handelend uitsluitend in jouw belang. Of het nu gaat om het onderhandelen over een mogelijke schikking, het voorbereiden van een pleidooi of het vertegenwoordigen van jou in de rechtszaal, je advocaat is er om ervoor te zorgen dat je eerlijk en rechtvaardig behandeld wordt.

Wat kost een aanhouding door de politie?

Kosten advocaat

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de kosten van juridische bijstand. Gelukkig heb je de mogelijkheid om met je advocaat afspraken te maken over het tarief. Dit kan op basis van een uurtarief, een vast bedrag of zelfs met subsidie, afhankelijk van je financiële situatie.

Soms kun je subsidie krijgen voor advocaatkosten. Gebruik onze rekentool om binnen een paar klikken te ontdekken of dit ook voor jou van toepassing is.

Conclusie

In deze blog hebben we een overzicht gegeven van de stappen die worden genomen, beginnend bij de aanhouding voor verhoor tot aan het mogelijk betrekken van juridische bijstand en de bijbehorende kosten.

Het is van het grootste belang om te begrijpen dat dit juridische mijnenveld niet alleen draait om beschuldigingen en verhoren. Het is een gelaagd systeem met ingebouwde beschermingen. Een belangrijke stap is het recht om te zwijgen tijdens het verhoor. Dit beschermt jezelf en wordt vaak onderschat.

Het is belangrijk om een advocaat in te schakelen. Deze kan jouw belangen en rechten beschermen.

 

Veelgestelde vragen

01
Wat zijn mijn rechten tijdens een aanhouding?

Je hebt het recht om te zwijgen, een advocaat te raadplegen voordat je vragen beantwoordt, en het recht om te weten waarom je wordt aangehouden. Je moet meewerken met de politie, maar je hoeft niet tegen jezelf te getuigen.

02
Kan ik verzet bieden tegen een arrestatie?

Verzet bieden tegen een arrestatie kan de situatie verergeren en is in de meeste gevallen strafbaar. Het is beter om mee te werken en eventuele onenigheid later juridisch aan te vechten.

03
Wat zijn mijn rechten tijdens een strafprocedure?

U heeft rechten, zoals het recht om te zwijgen, het recht op een advocaat, het recht om de aanklacht te kennen, het recht om bewijsmateriaal te zien en het recht om te worden berecht door een onpartijdige jury.

04
Wat is een strafprocedure?

Een strafprocedure is een juridisch proces dat wordt gestart wanneer een persoon wordt beschuldigd van het plegen van een strafbaar feit. Het omvat alle stappen van arrestatie en aanhouding tot het vonnis door de rechtbank.

05
Wat is het verschil tussen een strafrechtbank en een civiele rechtbank?

In een strafrechtbank wordt een persoon berecht voor een strafbaar feit, terwijl in een civiele rechtbank geschillen tussen partijen worden beslecht (bijvoorbeeld contractbreuk of letselzaken) zonder strafrechtelijke gevolgen.