U ontvangt de dagvaarding

In de dagvaarding staat van welke overtreding of misdrijf de officier van justitie u beschuldigt. Dit wordt de tenlastelegging genoemd. De officier van justitie zal uw schuld moeten bewijzen en uw advocaat zal u helpen bij uw verdediging.

Een advocaat zoeken

U hebt altijd recht op een advocaat. Onderneem direct actie zodra u een dagvaarding heeft ontvangen! U kunt dan samen met uw strafrechtadvocaat de verdediging goed voorbereiden. Wacht niet met een advocaat zoeken tot het moment dat u moet vóórkomen; dat komt een gedegen verdediging niet ten goede.

Verdediging voorbereiden

Voor de strafzitting kunt u getuigen of deskundigen opvoeren of met bewijsstukken komen die u vrijpleiten. Overleg dit altijd met een advocaat. Het uitgangspunt is immers dat de officier van justitie uw schuld moet bewijzen.

Naar de strafrechter (de zitting)

Het strafbare feit waarvan u wordt verdacht, bepaalt welke rechter aan uw zaak wordt toegewezen. Verkeersovertredingen gaan naar de kantonrechter. Eenvoudige misdrijven naar de politierechter. Dit zijn beiden alleensprekende rechters. Zwaardere strafzaken komen voor de rechtbank waar drie rechters zich over uw zaak buigen. De zitting is in principe openbaar. U mag bijvoorbeeld familieleden of vrienden meenemen. Het kan zijn dat er pers aanwezig is.

Mogelijke uitspraken

De strafrechter kan u: Vrijspreken. U bent vrij om te gaan. Schuldig verklaren en een straf of maatregel opleggen (zoals een boete, vrijheidsstraf, taakstraf, een schadevergoedingsmaatregel of een ontzegging van de rijbevoegdheid). Ontslaan van alle rechtsvervolging. Dit betekent dat u niet veroordeeld kunt worden, hoewel het strafbare feit wel bewezen is. U heeft bijvoorbeeld gehandeld uit zelfverdediging of er is een andere omstandigheid waardoor u niet strafbaar bent voor wat u heeft gedaan.

Niet eens met uitspraak rechter?

Als u het niet eens bent met de beslissing van de rechter, kunt u in veel gevallen in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat