Veelgestelde vragen over Slapend dienstverband

Hier vind je antwoorden van onze experts op de meest gestelde vragen over Slapend dienstverband

Rudy, jurist
Rudy Spelt - Letselschade jurist

Alle vragen over Slapend dienstverband

Kan een werknemer een slapend dienstverband behouden als hij of zij dat wenst?

Ja, in sommige gevallen kan een werknemer ervoor kiezen om een slapend dienstverband te behouden als hij of zij daar baat bij heeft. Bijvoorbeeld als het behouden van het dienstverband bepaalde voordelen biedt, zoals het behouden van de opbouw van pensioenrechten.

Heeft een werknemer recht op andere vergoedingen of uitkeringen bij beëindiging van een slapend dienstverband?

Naast de transitievergoeding kan een werknemer mogelijk aanspraak maken op andere vergoedingen of uitkeringen, zoals een eventuele ontslagvergoeding of een WW-uitkering.

Wat is de hoogte van de transitievergoeding bij beëindiging van een slapend dienstverband?

De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend op basis van het aantal dienstjaren en het salaris van de werknemer. Er geldt een maximumbedrag voor de transitievergoeding, dat jaarlijks wordt geïndexeerd. Het exacte bedrag kan variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Kan een werkgever een slapend dienstverband eenzijdig beëindigen?

In principe kan een werkgever een slapend dienstverband niet eenzijdig beëindigen. Dit vereist over het algemeen instemming van de werknemer of een gerechtelijke procedure.

Kan een werknemer een slapend dienstverband beëindigen?

Ja, een werknemer kan een slapend dienstverband beëindigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een verzoek tot beëindiging van het dienstverband in te dienen bij de werkgever of door een procedure bij de rechter te starten.

Wat is een slapend dienstverband en wat zijn de gevolgen daarvan?

Een slapend dienstverband is een situatie waarin je werkgever je arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte niet beëindigt, maar in stand houdt zonder dat je daadwerkelijk werkzaamheden verricht. Je hebt als werknemer geen recht op doorbetaling van je loon. Daarnaast vervalt voor jou en je werkgever de re-integratieverplichting. In sommige gevallen kan een slapend dienstverband gevolgen hebben voor het recht op bepaalde uitkeringen.

Terug naar alle veelgestelde vragen
Bekijk alle onderwerpen

Juridische hulp bij jouw probleem

Bel ons voor een gratis intakegesprek

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat!
Bel direct: 085 109 4101
Bel ons voor een vrijblijvend consult over jouw letselschade