Als huurder bent u wettig beschermd tegen willekeur van de verhuurder. Hij moet onder meer de huur betaalbaar houden en de woning goed onderhouden. Ook mag hij u niet zomaar de huur opzeggen, waardoor u op straat komt te staan. Laat in zo’n geval direct weten dat u het er niet mee eens bent. Dan blijft het huurcontract namelijk geldig. Als huurder heeft u naast rechten ook plichten. Zo moet u tijdig de huur betalen. Bij een huurachterstand houdt u zich niet aan het contract. In juridische termen levert u dan een wanprestatie.
Als u het niet eens bent met het opzeggen van de huur, heeft u een advocaat nodig. Uiteindelijk kan namelijk alleen de rechter aan de verhuurder toestemming geven het huurcontract te beëindigen. Dan moet er wel een heel goede reden zijn. Een huurachterstand is zo’n reden. Of de verhuurder kan aantonen dat hij de woning dringend nodig heeft voor eigen gebruik. Ook als u niet instemt met een redelijk nieuw huurvoorstel, kan dat een goede reden zijn voor opzegging. En als de verhuurder het pand wil of moet aanpassen aan het bestemmingsplan, mag hij ook het contract beëindigen. Een gespecialiseerde advocaat vindt u snel via Juridisch.nl.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Huurt u een kamer, woonschip, winkelwoning, vakantiewoning of een kamer in een verzorgingstehuis? Dan is huurbescherming niet van toepassing. De verhuurder is wel gebonden aan het huurcontract. Wat veel huurders niet weten is dat bij onderhuur van een zelfstandige woonruimte wél huurbescherming geldt, maar bij het huren van een kamer weer niet. Juridisch advies is dus zeer aan te raden met al die regeltjes.
Bij een huurcontract voor bepaalde tijd geniet u eveneens huurbescherming. Het is niet zo dat de verhuur automatisch stopt omdat de huurperiode stopt. De verhuurder moet nog steeds officieel de huur opzeggen.
Wanneer u een woning in de sociale sector huurt van een woningbouwvereniging, kunt u bepaalde conflicten eerst aan de huurcommissie voorleggen, voordat de rechter eraan te pas komt. In sommige gevallen móéten problemen zelfs eerst aan die commissie worden voorgelegd. Als u het niet eens wordt over de hoogte van de huur bijvoorbeeld. En bent het niet eens met de uitspraak van de huurcommissie? Dan kunt u binnen acht weken naar de rechter.
Voor woonplezier is de huurprijs een belangrijke factor. Die moet voor u betaalbaar zijn en blijven. Als huurder in de sociale sector kunt u bij de woningbouwvereniging huurverlaging vragen. Levert dat geen resultaat op? Dan kan de huurcommissie een uitspraak doen. Bent u het daar ook niet mee eens? Dan is een juridische procedure het laatste middel.
De verhuurder moet in het algemeen gebreken aan de woning repareren. Gebeurt dit niet en gaat u niet akkoord met de gebreken aan uw woning? Dan legt u het probleem voor aan de rechter. Huurt u in de sociale sector, dan start u eerst een procedure bij de huurcommissie.
Het is de taak van de verhuurder om de woning in goede staat te houden. Daaronder valt het groot onderhoud van de woning, zoals lekkages van het dak, glasschade of houtrot in kozijnen en deuren. U bent zelf verantwoordelijk voor het klein dagelijks onderhoud. Een kraanleertje vervangen of een verstopping verhelpen bijvoorbeeld. Dit moet u zelf regelen en betalen.
Zodra u de huur niet – of niet tijdig – betaalt, kan de verhuurder ontbinding van het huurcontract en/of ontruiming van de woning eisen. Hij moet dan naar de rechter. De rechter zal kijken of er een betalingsachterstand is en of de hoogte hiervan reden is om het huurcontract te stoppen. U heeft juridische bijstand nodig, die u via Juridisch.nl vindt.
Het kan zijn dat de verhuurder uw woning nodig heeft voor dringend eigen gebruik. Dat moet hij duidelijk kunnen aantonen. De rechter spreekt zich hierover uit.