Heb je een laag inkomen en weinig geld? Dan kan je bij het Juridisch Loket terecht voor gratis advies. Zij kunnen je helpen als je vragen hebt over een juridisch probleem, zoals arbeidsovereenkomsten, ontslag uitkeringen wonen en echtscheidingen. Voor hulp bij je probleem wordt subsidie aangevraagd. Zo krijg je wel de juiste hulp, maar tegen lage kosten. Deze instantie is er alleen voor particulieren (dus niet bedrijven).

Bij welke problemen kunnen ze je helpen?

  • arbeidscontracten;
  • ontslag
  • uitkeringen;
  • consumentenzaken
  • echtscheiding.

Het Juridisch Loket geeft zelf informatie en advies als het gaat om eenvoudige vragen. Wordt een zaak te ingewikkeld, dan verwijzen ze je door naar een advocaat of een mediator. De hulp van een advocaat of een mediator is niet gratis. Een deel van de kosten moet je zelf betalen. Hoe minder inkomen je hebt, hoe lager je eigen bijdrage is. Deze organisatie kan enkel hulp bieden aan mensen met een laag inkomen en weinig vermogen.

Waar vind je Het Juridisch Loket?

Het Juridisch Loket heeft vestigingen door heel Nederland. In vrijwel alle grote steden hebben ze een vestiging.

Veelgestelde vragen

01
Biedt het Juridisch Loket ook hulp in andere talen?

Ja, het Juridisch Loket biedt ook hulp in andere talen. Als je de voorkeur geeft aan hulp in een andere taal, kun je dit aangeven. Er zal dan geprobeerd worden om een medewerker of tolk beschikbaar te stellen die de betreffende taal beheert. Zo kan je effectief communiceren en de nodige juridische bijstand ontvangen.

02
Wie werken er bij het Juridisch Loket?

Bij het Juridisch Loket werken verschillende professionals die juridische ondersteuning bieden. Dit zijn onder andere juridisch medewerkers, juristen en sociaal juridische dienstverleners. Zij hebben ervaring in verschillende rechtsgebieden en kunnen je gratis bijstaan.

03
Kan het Juridisch Loket je vertegenwoordigen in een rechtszaak?

Nee, het Juridisch Loket kan je niet vertegenwoordigen in een rechtszaak. Als je juridische bijstand nodig hebt in een rechtszaak, zal het Juridisch Loket je meestal doorverwijzen naar een advocaat die gespecialiseerd is in jouw zaak. Deze kan je helpen bij het voorbereiden van je zaak en je belangen behartigen tijdens de zitting.

04
Is het Juridisch Loket gratis?

Ja, het Juridisch Loket verleent in principe gratis juridisch advies. De instantie is opgericht om toegankelijke juridische ondersteuning te bieden aan mensen met een laag inkomen.

05
Hoe kan je contact opnemen met het Juridisch Loket?

Je kunt de medewerkers van het Juridisch Loket bereiken door te bellen naar het telefoonnummer 0800 8020. Daarnaast kan je gebruik maken van het inloopspreekuur. Het Juridisch Loket heeft op verschillende locaties in Nederland inloopspreekuren. Je kunt zonder afspraak langskomen tijdens deze spreekuren en jouw juridische vraag of probleem bespreken met een medewerker.