
Regels bij ontslag op staande voet
Ontslag op staande voet mag niet zomaar worden gegeven. Vecht het ontslag aan om uw WW veilig te stellen.
Na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst en het verlopen van de opzegtermijn ontvangt u geen loon meer. Het is belangrijk om gelijk een WW-uitkering te krijgen zodat u geen inkomen misloopt. Maar niet iedereen die ontslagen wordt krijgt een WW-uitkering. Er zijn voorwaarden waar de vaststellingsovereenkomst aan moet voldoen.
Bel nu: 085 - 029 1021
Als u na het tekenen van een vaststellingsovereenkomst nog geen nieuw werk heeft, dan kunt u een WW-uitkering aanvragen. U moet wel voldoen aan de voorwaarden die het UWV aan deze uitkering stelt. Ten eerste moet u verzekerd zijn voor werkloosheid. Meestal loopt dat via de werkgever. Daarnaast moet u beschikbaar zijn voor nieuw werk en sollicitatieactiviteiten ondernemen. U mag dus niet ziek of langdurig arbeidsongeschikt zijn.
1.Voldoende arbeidsverleden
U komt pas in aanmerking voor een WW-uitkering als u daadwerkelijk voldoende arbeidsverleden heeft opgebouwd. Heeft u van de laatste 36 weken voordat u werkloos werd, ten minste 26 weken gewerkt? Dan voldoet u aan de wekeneis en komt u in aanmerking voor een WW-uitkering van 3 maanden. Heeft u in de laatste vijf jaar ten minste vier jaar gewerkt? Dan voldoet u aan de jareneis en heeft u langer recht op WW. De lengte van de WW-uitkering kan variëren van minimaal 3 tot maximaal 24 maanden.
2.Wie neemt het initiatief?
Het initiatief tot het beëindigen van de arbeidsovereenkomst moet van de werkgever komen. U mag het beiden eens zijn dat uw dienstverband eindigt, maar de werkgever moet een vaststellingsovereenkomst hebben voorgesteld. Want als u het initiatief zelf neemt, dan heeft u geen recht op een WW-uitkering. Laat daarom altijd in de vaststellingsovereenkomst opnemen dat de werkgever het initiatief heeft genomen.
3.Verwijtbare handeling
U mag niet door eigen schuld/toedoen werkloos zijn geworden. Dat is het geval als u een verwijtbare handeling verricht. Denk hierbij aan diefstal, fraude of werkweigering. Als het dienstverband op uw verzoek wordt beëindigd dan wordt dat ook gezien als een verwijtbare handeling. Het is daarom belangrijk dat in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen dat u geen verwijtbare handeling heeft verricht.
Het is belangrijk om op de opzegtermijn te letten. Dit heeft namelijk invloed op de ingangsdatum van de WW-uitkering. Het UWV zal bij het toekennen van een WW-uitkering namelijk rekening houden met de zogenoemde ‘fictieve’ opzegtermijn. Dat is de opzegtermijn waar u en de werkgever eigenlijk rekening mee hadden moeten houden. Het is belangrijk dat in de vaststellingsovereenkomst volledig rekening wordt gehouden met de opzegtermijn. Zo loopt u geen WW mis!
Wilt u zeker weten dat alles goed is geregeld en u geen WW misloopt? Neem dan contact met ons op en laat uw vaststellingsovereenkomst controleren door een arbeidsrecht specialist.