
Vaststellingsovereenkomst en WW
Laat uw vaststellingsovereenkomst checken om geen WW mis te lopen. Houdt altijd rekening met de opzegtermijn.
Na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst en het bereiken van de einddatum van uw arbeidscontract ontvangt u geen loon meer. Het is wel zo prettig om dan recht te hebben op een uitkering van het UWV. Het UWV kan verschillende uitkeringen toekennen. Om in aanmerking te komen voor één van deze uitkeringen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook de vaststellingsovereenkomst moet aan een aantal voorwaarden voldoen.
U komt na het tekenen van een vaststellingsovereenkomst niet automatisch in de WW terecht. Een probleem kan ontstaan als de opzegtermijn niet correct in acht is genomen. De belangrijkste voorwaarden om WW te krijgen zijn:
Fictieve opzegtermijn
De fictieve opzegtermijn betekent dat het UWV pas WW toekent nadat de opzegtermijn is verstreken. Ongeacht of u dit hebt afgesproken met uw werkgever.
Een voorbeeld verduidelijkt dit.
Henk ondertekent op 15 oktober de vaststellingsovereenkomst. Er is een opzegtermijn van 1 maand van toepassing. In de vaststellingsovereenkomst wordt afgesproken dat Henk per 1 november uit dienst treedt. Er wordt dus geen rekening gehouden met de opzegtermijn.
Henk gaat voor 1 november naar het UWV om WW aan te vragen. Hij krijgt nu te horen dat hij pas vanaf 1 december WW kan krijgen. Het UWV houdt namelijk wel rekening met de opzegtermijn om de ingangsdatum van de WW te berekenen. Dat is 1 december 2017. Henk heeft nu geen inkomen in de maand november; geen loon en geen WW.
Uitzonderingen
In de volgende situatie is er na ontslag geen recht op WW, maar op een andere uitkering.
Bent u korter dan 2 jaar ziek, dan heeft u recht op doorbetaling van loon. Minimaal 70% of meer, afhankelijk van uw arbeidscontract en/of cao. Tekent u tijdens ziekte een vaststellingsovereenkomst, dan kunt u een Ziektewet-uitkering aanvragen in plaats van WW. Vaak wordt deze uitkering door UWV geweigerd als u geen goede reden kunt aangeven waarom u meewerkt aan uw ontslag. U heeft tijdens ziekte immers recht op doorbetaling van loon door uw werkgever. Bovendien moet u re-integreren.
Een geldige reden zou kunnen zijn situatieve arbeidsongeschiktheid. Dat is het geval als er sprake is van een arbeidsconflict en u daardoor niet kunt werken (ziek bent). U bent dan medisch gezien niet ziek, want bij een andere werkgever zou u hetzelfde werk wel kunnen doen. In dat geval zou er er een Ziektewet-uitkering kunnen worden toegewezen. Belangrijk! Laat u altijd goed juridisch adviseren voordat u tijdens ziekte voor uw ontslag tekent.
De WIA-uitkering is bedoeld voor werknemers die langer dan 2 jaar ziek zijn en geen zicht hebben op herstel. Tekent u na 2 jaar ziekte een vaststellingsovereenkomst, dan kunt u in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. De belangrijkste voorwaarden zijn:
Uw werkgever hoeft na 2 jaar ziekte uw loon niet meer door te betalen. Vraag daarom ruim voor het eind van die periode een WIA-uitkering aan. Zo voorkomt u dat u een tijd zonder inkomen komt te zitten.
Denkt u na het lezen van het bovenstaande dat het niet verstandig is geweest de vaststellingsovereenkomst te tekenen? Dan heeft u na het tekenen nog 14 dagen de tijd zich te bedenken. U kunt de overeenkomst door een arbeidsrecht advocaat laten beoordelen en er volledig op terug komen.
Het is tijdens ziekte of langdurige arbeidsongeschiktheid vaak niet verstandig om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Dit kan namelijk als gevolg hebben, dat u geen uitkering krijgt. Neem daarom contact met ons op. Wij brengen u in contact met een ontslagspecialist die de vaststellingsovereenkomst voor u controleert.