
Wie betaalt uw letselschade?
U heeft letselschade en wilt hiervoor een vergoeding. Letselschade is alle schade die is ontstaan als direct gevolg van een ongeval. Wie betaalt uw schade? De schadevergoeding kan uit 4 bronnen komen.
Heeft u letselschade door een verkeersongeval? Dan is het goed om te weten dat de veroorzaker betaalt.
Als u door een verkeersongeluk ernstig gewond raakt, is het belangrijkste om te werken aan het herstel. Dat kost over het algemeen veel tijd en geld. Dit is letselschade; de verzamelterm voor onder andere kosten voor medische behandelingen, verlies van inkomen doordat u (tijdelijk) niet kunt werken of kosten voor hulp in en om het huis. En dan is er nog de materiële schade aan uw vervoermiddel of andere bezittingen. Om al deze schades vergoed te krijgen, moet de veroorzaker aansprakelijk worden gesteld. Kies na het ongeluk een letselschade-advocaat die de procedures van aansprakelijk stellen goed kent en de maximale vergoeding voor u regelt. Via Juridisch.nl vindt u snel de juiste advocaat.
Bel nu: 085 - 029 1022
Als een ander aansprakelijk is voor het ontstaan van het verkeersongeluk, dan moet diegene uw letselschade vergoeden. Hiervoor moet de veroorzaker zelf of de verzekeraar van de veroorzaker aansprakelijk worden gesteld. Ook nabestaanden (partner en minderjarige kinderen) van een verkeersslachtoffer kunnen de schade verhalen op de aansprakelijke partij.
Het berekenen van de omvang van de schade en het onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding zijn ingewikkelde kwesties die veel deskundigheid en ervaring vereisen. Wij raden u daarom aan om bij letselschade altijd een gespecialiseerde letselschade-advocaat in te schakelen. De advocaat stelt de wederpartij aansprakelijk en regelt een maximale schadevergoeding voor u.
Wacht niet te lang met aansprakelijk stellen. Wilt u rechtstreeks bij de verzekeraar van de veroorzaker claimen? Dan moet u dat binnen 3 jaar doen, anders bent u te laat. De veroorzaker zelf kunt u nog binnen 5 jaar na het ongeval aansprakelijk stellen. SITUATIES
Wanneer u met een auto, motor of brommer een ongeluk krijgt met een andere gemotoriseerde verkeersdeelnemer draaien beide partijen in principe op voor hun eigen schade. Alleen als de tegenpartij een fout heeft gemaakt en het ongeval (en uw schade) daaraan te wijten is, kunt u de schade vergoed krijgen. Dat geldt uiteraard ook omgekeerd. Bent u degene die een fout heeft gemaakt, dan draagt u mogelijk zelf (een deel van) uw eigen schade en moet u (een deel van) de schade van de andere partij vergoeden.
Als voetganger of fietser bent u veel kwetsbaarder in het verkeer dan de gemotoriseerde verkeersdeelnemers. In de wet wordt dit de ‘zwakke verkeersdeelnemer’ genoemd. Voetgangers en fietsers worden daarom extra beschermd. Dat betekent dat de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig in principe aansprakelijk is voor de schade bij een ongeval. Wanneer een auto of een ander gemotoriseerd voertuig u aanrijdt, terwijl u loopt of fietst krijgt u vaak in ieder geval 50% van uw schade vergoed. Kinderen jonger dan 14 jaar zijn wettelijk nóg beter beschermd in het verkeer. Zij krijgen over het algemeen 100% van de schade vergoed.
De wet biedt voetgangers en fietsers jonger dan 14 jaar extra bescherming bij een aanrijding door een gemotoriseerd voertuig. Bij lichamelijk letsel van het kind moet de bestuurder 100% van de schade vergoeden. Behalve als de bestuurder geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Hierbij is de stelregel dat de bestuurder rekening moet houden met fouten van zwakkere verkeersdeelnemers en moet bewijzen dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt van het ongeval. Het kan dus zijn dat de rechter zich hierover moet buigen. Schakel daarom zo snel mogelijk na de aanrijding een letselschade-advocaat in om u en uw kind juridisch bij te staan.
Ongeacht leeftijd biedt de wet extra bescherming aan niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Maar wanneer een voetganger of fietser tussen de 14 en 18 jaar is, gelden er andere regels. Heeft de voetganger of fietser letselschade door het ongeval, dan is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk. Tenzij hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt. De voetganger of fietser krijgt minimaal 50% van de schade vergoed, ook als er sprake is van eigen schuld. De andere helft wordt verdeeld. Wie wat vergoed krijgt is afhankelijk van de fouten van beide partijen. Of er schade bij de bestuurder wordt vergoed, hangt af van de hoeveel schuld die de voetganger of fietser aan het ongeval had. De positie van de bestuurder is zwakker omdat deze in het verkeer rekening moet houden met fouten van voetgangers en fietsers.
Bij een ongeval waarbij alleen voetgangers of fietsers onderling betrokken zijn, draaien beide partijen in principe op voor hun eigen schade. Alleen als de andere partij een verwijtbare fout heeft gemaakt, kunt u die aansprakelijk stellen voor de schade. Wanneer u zelf (ook) een fout heeft gemaakt, draagt u mogelijk zelf een deel van uw eigen schade en moet u (een deel van) de schade van de andere partij vergoeden.
Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat u even niet oplet en met uw auto, motor, fiets of lopend een ongeluk(je) krijgt. U zag die lantaarnpaal over het hoofd. Of schampt een geparkeerde auto. Of struikelt over een scheve stoeptegel of gat in de weg. Dan spreken we over een eenzijdig ongeval. In de meeste gevallen bent u dan zelf verantwoordelijk voor uw eigen schade. Als het gebrek aan de weg een gevaar oplevert en uw schade is hierdoor veroorzaakt, dan kunt u mogelijk de wegbeheerder (vaak de provincie of gemeente) aansprakelijk stellen. Dat kan als de gebreken aan de weg bij normaal verkeersgedrag een gevaar op schade opleveren. LET OP! Bent u als passagier betrokken bij een eenzijdig ongeval? Bij schade kunt u de (aansprakelijkheidsverzekering van de) bestuurder aanspreken op vergoeding.
Wat te doen als een andere automobilist schade bij u maakt en doorrijdt? Of wel bekend is, maar onverzekerd is? Dan kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Op www.wbf.nl kunt u checken of u in aanmerking komt voor vergoeding van uw schade en kunt u uw claim indienen.
Schade is veroorzaakt door een motorvoertuig. Binnen 14 dagen na ongeval claim indienen. Alleen bestuurder kan claimen (dus niet de passagier).